Denník N

Nepil, nefajčil, dobre sa učil a stal sa Hrdinom Ruska. Čo zistili novinári o „turistovi“ zo Salisbury

Hrdina Ruskej federácie Anatolij Čepiga, alias "ruský turista" zo Salisbury Ruslan Boširov. Foto - Bellingcat.
Hrdina Ruskej federácie Anatolij Čepiga, alias „ruský turista“ zo Salisbury Ruslan Boširov. Foto – Bellingcat.

Jeden z hlavných podozrivých z útoku na Sergeja Skripaľa sa nevolá Ruslan Boširov, ale Anatolij Čepiga s metálom Hrdina Ruska.

Anatolij Čepiga, alias Ruslan Boširov, ktorého britská prokuratúra spolu s ďalším Rusom obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa, má skutočne vyznamenanie Hrdina Ruska. Fakt, ktorý Kremeľ a ruské ministerstvo zahraničia popierali, podľa investigatívneho projektu Bellingcat potvrdzuje napríklad stena hrdinov na Ďalekovýchodnej vojenskej akadémii v Blagoveščensku.

Ide o jednu zo škôl, z ktorej vychádzajú noví členovia elitných jednotiek Specnaz alebo námornej pechoty. Čepiga pôsobil v Čečensku, na ukrajinských hraniciach a neskôr absolvoval Moskve aj Vojenskú diplomatickú akadémiu, známu ako Konzervatórium GRU.

Medzi rokmi 2003 a 2010 získal nové „alter ego“ Ruslan Boširov, píše Bellingcat. Stal sa z neho plukovník GRU.

Na fotografii, ktorá bola uverejnená na ruskej sociálnej sieti Odnoklassniki ešte v roku 2017, je dobre vidno Čepigu. Podľa investigatívnych novinárov už niet pochýb o tom, že Boširov a Čepiga, narodený 5. apríla 1979 neďaleko rusko-čínskych hraníc, je jeden a ten istý človek. Žiadny turista, ale agent GRU.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie