Denník N

Kuciak Kočnera rozčuľoval najviac. Po jeho vražde nesedel ticho v kúte, ale ďalej útočil na novinárov

Marian Kočner. Foto N - Daniel Vražda
Marian Kočner. Foto N – Daniel Vražda

Mariána Kočnera už v minulosti vyšetrovali pre podozrenie z objednávky vraždy, polícia to zľahčovala.

Je december 2017 a v levickom kulturáku sa práve začína diskusia bývalého šéfa kontrarozviedky Petra Tótha a jeho priateľa z mafiánskych zoznamov Mariana Kočnera.

„Tvoj mediálny obraz je, že si mafián, DPH-čkar, a skutočný Marian Kočner sa niekde stráca. Ako si vysvetľuješ, že tvoj mediálny obraz tomu nezodpovedá?“ pýta sa Tóth Kočnera  po asi polhodinovej diskusii.

Kočner odpovedá, že sa to začalo Markízou a súčasní novinári, ktorí píšu pre „mainstream“, ho nemajú radi, lebo hovorí pravdu a im sa to nepáči.

„Tie novinárske ataky sú výrazné, nie je týždeň, aby o mne nevyšiel nejaký článok. Redakcie si to navzájom posúvajú, raz to zverejní Denník N, potom SME, potom Trend, potom to napíše Kuciak v Aktualitách. Novinári sú úplatní. Píšu to, čo politici chcú, aby novinári písali. Povedal som to na plné ústa a odvtedy ma nenávidia,“ hovorí Kočner.

Kočner s Petrom Tóthom.

Diskusia sa odohrala približne dva mesiace pred zavraždením novinára Jána Kuciaka. Z objednávky vraždy je od nedele obvinená Alena Zsuzsová z Komárna. Žena, ktorá pracovala aj pre Mariána Kočnera. Nový Čas po rozhovore so Zsuzsovej exmanželom napísal, že Kočner bol krstným otcom ich dieťaťa.

Kočner teraz podľa Aktualít odmietol, že by bol krstným otcom dcéry Aleny Zsuzsovej, a tvrdí tiež, že nikdy nevyužil jej tlmočnícke služby z taliančiny. Zsuzsovej mama to objasnila televízii Joj. Kočner podľa nej len chcel, aby ho volali krstný otec a nie pán Kočner.

Verzia, že za vraždou stojí Kočner, je dnes jednou z hlavných.

Advokát Kvasnica: Stál za ním celý štátny aparát

Kočner novinára Jána Kuciaka zastrašoval, hovoril mu, že prestane písať a že si bude zisťovať všetko o jeho rodine. „Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak, budete prvý, uprednostním vás pred pani Tódovou,“ povedal Kuciakovi ešte vlani v septembri.

Keď sa novinári hneď po vražde na tieto skutočnosti pýtali polície, policajti iba mykali plecami. To, že by Kočner mohol byť objednávateľom vraždy, sa nezdalo ani generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. „Nespájam túto vec s možným motívom. Zatiaľ tam nie je ani zrnko toho, že by sme to mohli spájať, hovoril Čižnár na začiatku marca tohto roka.

Nešlo pritom o prvý prípad, keď sa Kočner vyhrážal niekomu, kto mu prekáža.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie