Denník N

Čiernu stavbu pod Bratislavským hradom podľa starostu možno zbúrajú, jej výstavbu nedokázali zastaviť

Čierna stavba na Palisádoch. Foto N - Vladimír Šimíček
Čierna stavba na Palisádoch. Foto N – Vladimír Šimíček

Bratislavské Staré Mesto počas prerábky budovy iba pár desiatok metrov pod Hradom nevedelo zastaviť práce ani s políciou. Starosta si myslí, že by mohli dosiahnuť aj zbúranie čiernej stavby.

Palisády patria k najlukratívnejším lokalitám v Bratislave, stará štvrť s dobrou polohou hneď na kraji historického centra je rovno pod Bratislavským hradom, no už tam nie je veľmi kde stavať.

Developeri nemôžu ísť na zastavaných pozemkoch ani do výšky – nedovoľuje to územný plán. Nemali by tiež pôvodné budovy nafukovať do šírky, čo by úplne zmenilo typický vzhľad miesta. Palisády sú pamiatkovou zónou, ktorá by mala byť pod prísnym dohľadom pamiatkarov.

Budovou dokončili bez povolenia

V strmom kopci iba pár metrov pod Hradom a budovou Národnej rady sa napriek tomu developerovi podarilo bez akéhokoľvek povolenia prerobiť pôvodnú starú budovu na výrazne mohutnejšiu stavbu. Dokončeniu nezabránil stavebný úrad Starého Mesta ani s pomocou polície. Po viac ako ročných prácach už robotníci na budove iba dolaďujú detaily.

Z pôvodného štvorpodlažného domu pravdepodobne zo začiatku minulého storočia zostal nový dom s piatimi podlažiami a pôvodnú architektúru pripomína iba tehlový obklad fasády na mieste schodiska,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie