Denník N

Škôlka do pol piatej? Nemôžem to stíhať, hovorí osamelá matka, ktorá sa chystá obrátiť aj na komunálnych politikov

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ak vám nevyhovujú prevádzkové hodiny škôlky, môžete sa obrátiť na samosprávu, alebo si platiť stovky eur mesačne za súkromnú.

Lucia otehotnela po dokončení vysokej školy a momentálne sama vychováva dvojročného syna v malom meste na juhu Slovenska. Keďže sa už bude musieť čoskoro zamestnať, začala zháňať pre syna škôlku. Jediné voľné miesto jej rezervovali v maďarskej.

Vedela, že si nemôže dovoliť zaváhať, tak to vzala. Upokojil ju fakt, že od januára bude syn v škôlke a ona si bude naplno hľadať prácu. Až neskôr zistila, že to také jednoduché nebude – škôlka je otvorená do pol piatej.

Pripravená na vyjednávanie

Lucia vyštudovala právo, ale dávno sa vzdala ambície, že v odbore aj bude pracovať. Mesto, v ktorom žije, už má detailne zmapované a situácia je nelichotivá. Práca pre ňu nie je. Najbližšie okresné mestá sú vzdialené minimálne hodinu cesty. Tu nastáva hlavný Luciin problém – ako stihnúť prácu, cestovanie a ešte aj vyzdvihnúť syna zo škôlky? Partnera nemá a jej obaja rodičia ešte pracujú. 

Rovnako nereálne je pre Luciu platiť si niekoho, kto jej bude pár hodín denne strážiť syna. 

„Počas štúdia som vyskúšala prácu v advokátskej kancelárii a viem, že by som to s materstvom neskĺbila. Tam sa pracuje aj poobede, niekedy po večeroch a cez víkendy. Som však pripravená vyjednávať o flexibilnej pracovnej dobe. Na druhej strane, skrátený úväzok mi nepomôže, pretože potrebujem normálny plat, z polovičného by som nevyžila. Príspevok od otca môjho dieťaťa tiež nie je dostatočný,“ vysvetľuje Lucia.

Ak by si aj našla prácu v Bratislave, musela by sa tam zrejme aj so synom presťahovať a kolobeh so škôlkou by začal odznova. Lucia tak zatiaľ východisko zo svojej situácie nevidí.

Riaditelia vidia iné problémy

Školský zákon určuje prevádzkový čas škôlky od šiestej rána do šiestej hodiny popoludní. Presné otváracie hodiny podľa Michala Kaliňáka, hovorcu Združenia miest a obcí, určuje riaditeľ po dohode s rodičmi. Mestá a obce sú zriaďovateľmi štátnych škôlok a konečné slovo tak majú radnice.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jasle a škôlky

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie