Denník N

Vede škodia neodborné posudky a rodinkárstvo. Zisťovali sme, ako vylepšiť fungovanie grantovej agentúry

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Oslovení vedci si nemyslia, že by sa granty v Agentúre na podporu výskumu a vývoja rozdeľovali výhradne podľa kvality projektov. Za najdôležitejšie opatrenie, ako vylepšiť fungovanie agentúry, považujú vznik zahraničnej komisie, ktorá by posudzovala viacero projektov naraz.

„Som už zúfalý,“ hovorí vedec, zatiaľ čo sedíme v jeho kancelárii.

Už niekoľko rokov po sebe sa uchádza o granty Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV), no vždy bezúspešne.

Vedec je štyridsiatnik, pôsobí na jednej z bratislavských univerzít, má desiatky zahraničných publikácií a dlhoročné skúsenosti s posudzovaním európskych projektov.

Tento rok napísal agentúre po prvý raz odvolanie, lebo viaceré námietky, ktoré mu v projekte vyčítali, považoval za úplne nezmyselné.

Dostal odpoveď, aby kritiku nebral osobne.

Hoci oba posudky hodnotili vedcov projekt ako excelentný, v rade pre prírodné vedy APVV mu dodatočne strhli body.

Dôvody penalizácie sa nedozvedel. Jeho projekt sa tak v celkovom poradí prepadol. A nebol financovaný.

Kolegovi povedal, že grant dostal protekčne

„Neskôr som sa náhodou dozvedel, že iný projekt mal horšie oponentské posudky ako môj, no rada pre prírodné vedy APVV mu pridala dodatočné body, takže ma nakoniec predbehol a grant dostal. Samozrejme, že riešiteľ projektu sa poznal s jedným členom rady. Napísal som mu, že grant dostal protekčne a de facto na môj úkor. Kvázi sa mi ospravedlnil a odpísal mi, že to mám chápať, že musí financovať študentov. A ja nemusím?“ sťažuje sa na miestne pomery slovenský vedec.

Má podozrenie, že projekty v agentúre sa nehodnotia vždy a výhradne podľa ich kvality, hoci rukolapné dôkazy na to nemá. Nie je však jediný.

Denník N sa stretol s vedcami a vedkyňou, aby nám povedali, čo si myslia o fungovaní grantovej agentúry. Nepriali si, aby sme ich menovali. Obávajú sa nepríjemných následkov, ak by sa v budúcnosti uchádzali o grant. Boli ochotní prehovoriť len anonymne.

Žiaden z oslovených vedcov nepredložil dôkazy o korupcii v agentúre, no všetci sa zhodli, že proces hodnotenia grantov vyžaduje zásadné vylepšenia.

Denník N sa stretol aj s riaditeľom agentúry APVV Pavlom Balžankom, aby povedal, čo si o obvineniach myslí.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hodnotenie projektov v APVV

APVV je hlavnou vedeckou grantovou agentúrou Slovenska – minulý rok rozdelila zo štátnej pokladnice na vedecké projekty viac ako 30 miliónov eur.

Ak chce vedec či vedkyňa robiť vedu, musí sa uchádzať o domáce či zahraničné granty. Keď napíše projekt, napríklad na výskum rakoviny, pôdy alebo Samovej ríše, pošle ho agentúre.

Tá zoženie dvoch hodnotiteľov, ktorí napíšu dva posudky. Každý z nich môže projektu udeliť maximálne 100 bodov.

Hodnotitelia sa v súčasnosti vyberajú elektronicky a náhodne z niekoľkotisícového zoznamu slovenských a zahraničných (najmä českých) vedcov.

„Funguje to tak, že oslovíme prvú desiatku vedcov a čakáme, či sa prihlásia a prejavia záujem o hodnotenie. Keď nie, oslovujeme ďalších desať a tak ďalej,“ vysvetlil riaditeľ APVV Balžanka.

Každému z posudkov pridelia spravodajcu z príslušného vedného odboru, ktorý je členom rady APVV. Takých rád je niekoľko a patrí k nim napríklad rada pre lekárske vedy, technické vedy alebo spoločenské vedy.

Posudky hodnotiteľov nie sú záväzné, iba odporúčacie, takže spravodajcovia môžu projektu pridať alebo ubrať až 5 bodov.

Spravodajcovia pripravia hodnotenie pre príslušnú radu – ak ide o výskum v oblasti fyziky, tak pre radu pre prírodné vedy. Aj tá môže meniť hodnotenie, hoci ide len o drobné zmeny. Aj jediný bod však môže rozhodnúť o tom, či sa nejaký projekt bude alebo nebude financovať.

Príslušná rada následne zostaví poradie žiadostí a rozhodne o poskytnutí finančných prostriedkov.

Foto – Fotolia

Rodinkárstvo

Na papieri vyzerá proces hodnotenia dobre, no dá sa obísť. „Ak prídete zo zahraničia, nemáte konexie a ste začínajúci vedec, je pre vás takmer nemožné, aby ste dostali grant,“ hovorí biochemička, ktorá dlhodobo pôsobila v zahraničí a momentálne pracuje v Slovenskej akadémii vied.

Podľa nej vždy neplatí, že by sa rady APVV rozhodovali výhradne podľa kvality projektov. „Ak sa mladý vedec dostane do pomysleného rozstrelu so známejším vedcom, projekt priklepnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie