Denník N

Cirkev má komisiu pre zneužívanie detí, nie je jasné, či prípady hlásia aj polícii

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Pred štyrmi rokmi sa KBS zaviazala, že vytvorí osobitnú komisiu, ktorá sa bude venovať sexuálnemu zneužívaniu detí. Katolícka cirkev tvrdí, že existuje, no informácie o nej nikde nenájdete.

Katolícka cirkev minulý mesiac priznala, že cirkevné súdy na Slovensku vyšetrovali sedemnásť prípadov sexuálneho zneužívania detí klerikmi. Bol to vôbec prvý číselný údaj, ktorý cirkev v tejto súvislosti zverejnila. Dodnes však nevie odpovedať na otázku, koľko z týchto prípadov duchovní nahlásili aj polícii.

Trestný zákon jasne hovorí, že ak sa niekto dozvie o závažnom trestnom čine (akým je aj zneužívanie detí), má ho nahlásiť na políciu, inak mu hrozí trojročné odňatie slobody.

„Ak existuje podozrenie, že došlo k činom, o ktorých hovoríme, biskup je povinný oznámiť to aj svetským autoritám. Môže sám podať trestné oznámenie. Má to teda riešiť aj po sekulárnej stránke,“ hovorí docent Matúš Nemec, ktorý sa na Právnickej fakulte Univerzity Komenského venuje kánonickému a cirkevnému právu.

V októbri 2018 však nevieme ani o jednom prípade zneužívania, ktorý by na polícii oznámila samotná katolícka cirkev. Z prípadov zverejnených v médiách vieme, že to boli obete alebo ich blízki, kto sa obrátil na políciu.

Ako vlastne cirkev postupuje, ak sa niektorý z klerikov dozvie o zneužívaní?

Spravodlivosť vo vlastných rukách

Cirkevný súd je akýsi štát v štáte. Vyšetruje najrôznejšie delikty klerikov a rozhoduje o nich. Cirkevné právo má vlastné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Slovensko

Teraz najčítanejšie