Denník N

Most-Híd má problém s Dankovým návrhom na nový odvod pre obchodné reťazce

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Strana Bélu Bugára hovorí, že rovnaký odvod by nemali platiť reťazce, ktoré predávajú viac domácich produktov, a treba nastaviť to, aby sa odvod neodrazil v cenách.

Bol vo volebnom programe Slovenskej národnej strany (SNS), neurčito sa dostal aj do programového vyhlásenia koaličnej vlády. Pred niekoľkými dňami ho šiesti poslanci SNS bez pripomienkovania predložili v podobe návrhu zákona aj do parlamentu.

Osobitný odvod vo výške 2,5 percenta z čistého obratu by mali podľa predstáv SNS platiť všetky obchodné reťazce, ktoré pôsobia pod rovnakou značkou aspoň v dvoch okresoch Slovenska a aspoň 10 percent z ich obratu tvoria potraviny. Ak návrh schvália poslanci, ráta sa s jeho zavedením už na budúci rok.

Napríklad Tesco Stores má v posledných rokoch ročné tržby okolo 1,5 miliardy eur, Lidl okolo miliardy a Billa okolo pol miliardy eur.

Napriek tomu nie je jasné, či je na osobitnom odvode pre obchodné reťazce v koalícii zhoda.

S takou podobou je problém

Naznačilo to pred pár dňami vyjadrenie koaličnej strany Most-Híd. Hovorkyňa strany Klára Debnár na otázku, či poslanci strany podporia predložený návrh SNS, odpovedala, že také opatrenie síce bolo v programovom vyhlásení vlády, no dodala, že „o konkrétnych parametroch samotného opatrenia je potrebné diskutovať“.

Jednoznačnejšie to povedal počas diskusie TA3 V politike poslanec Petrer Antal (Most-Hid). „V programovom vyhlásení vlády síce bolo, že sa zváži odvod pre reťazce, ale jedným dychom treba povedať, že s takouto podobou máme problém,“ povedal Antal.

Naznačil pritom, že o návrhu, ktorý predložili poslanci SNS do parlamentu, zatiaľ v rámci koalície nediskutovali.

Kriticky sa Antal vyjadril k tomu, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie