Denník N

Sikorova predstava o umelcovi proti umelcovi slávila v Číne úspech

Návštevníci renomovaného fotografického festivalu v čínskom meste Pingyao reagovali veľmi spontánne na diela Rudolfa Sikoru. Foto - Katarína Bajcurová
Návštevníci renomovaného fotografického festivalu v čínskom meste Pingyao reagovali veľmi spontánne na diela Rudolfa Sikoru. Foto – Katarína Bajcurová

Rudolf Sikora sa stal laureátom 18. ročníka prestížneho medzinárodného fotografického festivalu v čínskom meste Pingyao.

„Keď sme s Rudom Sikorom odchádzali na Medzinárodný festival fotografie v čínskom meste Pingyao, netušili sme, že tam oceňujú okrem domácich fotografov aj pozvaných hostí zo sveta,“ hovorí Katarína Bajcurová, spolukurátorka Sikorovej prezentácie na tomto prestížnom podujatí. Nakoniec bola prvá slovenská účasť v osemnásťročnej histórii tohto mamutieho festivalu ozdobená jednou z piatich cien pre zahraničných umelcov.

Sikoru pozvala do Číny renomovaná ruská kurátorka Irina Čmyrevová, ktorá s týmto festivalom spolupracuje už asi desať rokov. „Poznáme sa s ňou už dávnejšie, pre bratislavský Mesiac fotografie pripravila v minulosti niekoľko výstav, Sikorovo dielo uviedla aj v Moskve a zaradila ho aj do viacerých svojich publikácií,“ pokračuje Katarína Bajcurová.

Pre tento 18. ročník festivalu v Pingyao pripravila Čmyrevová dve výstavy a na jednu z nich, nazvanú Umelec ako hrdina, si vybrala aj Sikoru. „Výstava mala sedem sekcií, každá z nich bola venovaná istému problému umeleckej identity a jednému vybranému autorovi. Zostavu autorov tvorili okrem Sikoru česká výtvarníčka Gabriela Kolčavová, jedna Američanka a štyria Rusi.“

Jedna z kurátoriek festivalu Irina Čmyrevová blahoželá Rudolfovi Sikorovi k oceneniu.
Foto – (c) Thomas Kellner

Sikora sa ocitol v sekcii Umelec verzus umelec, čo hneď evokuje aj jeho známu inštaláciu Sám proti sebe, ktorá, samozrejme, nemohla na výstave chýbať. „Veľmi precízny exaktný kurátorský projekt sme s Rudom pripravili ešte doma, všetko vznikalo virtuálne, cez počítač. Mali sme pôdorys sály, urobili sme podrobné nákresy, elektronické podklady sme poslali do Číny, kde všetky diela vyrobili. Nielen veľkoformátové fotografie, ale aj všetky inštalácie,“ hovorí Bajcurová, ktorá mala na festivale aj dvojhodinovú prednášku s vizuálnou prezentáciou Sikorovej tvorby.

Ohlas týždňového fotografického festivalu bol podľa Bajcurovej obrovský. Pingyao v provincii Shanxi je intaktne zachované, hradbami obohnané staré mesto z 15. storočia s rozlohou 6 x 6 km, zaradené na zoznam UNESCO. Vonkajšie mesto má asi milión obyvateľov, čo na čínske pomery nie je veľa, no je to veľmi významné turistické stredisko.

„Permanentnou návštevnosťou mi to pripomínalo bratislavskú Bielu noc, a veľkým prekvapením bola spontánna reakcia divákov. Keď spozorovali na vystavených dielach nejaký akčný moment, hneď ho napodobňovali, pózovali pred nimi, neustále sa fotografovali. Hravý aspekt celej prezentácie sa ešte znásobil, keď návštevníci zistili, že medzi nich zavítal autor. To nadšenie bolo až dojemné,“ dodáva Katarína Bajcurová.

V minulých dňoch sa festival skončil, no ocenená Sikorova výstava bude teraz putovať po ďalších čínskych mestách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie