Denník N

Pozrite si najlepšie fotografie súťaže Slovak Press Photo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najviac v súťaži novinárskej fotografie Slovak Press Photo rezonovali pochody Za slušné Slovensko, finalistov aj víťazov uvidíte od štvrtka v bratislavskom dome umenia.

Hlavnú cenu súťaže novinárskych fotografií získal Tomáš Benedikovič s fotkou z pochodov Za slušné Slovensko, teraz medzinárodná porota vyhlásila aj mená víťazov ďalších desiatich kategórií. V spravodajských kategóriách bodovali najmä masové pochody, najväčšie od novembra 89.

Za sériu fotiek z pochodov získal prvé miesto aj fotograf časopisu .týždeň Boris Németh, fotka Tomáša Benedikoviča, ktorá vznikla počas momentu, keď dav spieval hymnu, vyhrala aj medzi samostatným zábermi v kategórii Aktualít. S fotografiou z protestov získal prvú cenu aj Michal Vasiľ v kategórii študentov a mladých autorov do 25 rokov.

„Jednou z hlavných úloh médií je dohliadať na demokraciu. A neplatí to iba pre novinárov, ale aj pre fotožurnalistov,“ hovorí Francesco Zizola, člen poroty Slovak Press Photo, ktorý pôsobí ako fotograf už takmer štyridsať rokov a je zakladajúcim členom prestížnej agentúry NOOR.

Medzi prihlásenými snímkami mu práve tento rozmer trochu chýbal. „Žijeme v čase veľkých zmien, dokonca aj stará Európa, ako sme ju dlho poznali, sa mení a ja by som rád videl viac príbehov, ktoré by túto situáciu mapovali – ukazovali, čo sa to v Európe vlastne deje, alebo čo všetko sa deje aj vo vašej vlastnej krajine. Verím však, že budúci rok takýchto tém pribudne,“ dodal Zizola.

V porote, ktorej predsedal Joe Klamar, rozhodovali aj Maral Deghati, Jindřich Štreit a Czarek Sokolowski. Sekciu Krátke video hodnotili Pavol Barabáš, Tomáš Stanek a Petr Vavrouška.

Tento rok sa podmienky rozhodovania poroty čiastočne zmenili. Doteraz mohla porota udeliť prvé, druhé či tretie miesto, prípadne aj čestné uznania v jednotlivých kategóriách. Teraz vyberala spomedzi prihlásených autorov úzky okruh finalistov a v každej kategórii musela zvoliť iba jedného víťaza – medzi samostatnými fotografiami aj sériami. „Dlho sme sa o tomto kroku radili aj so zástupcami World Press Photo a dospeli sme k názoru, že to bude lepšie a spravodlivejšie, uvidíme, ako to bude fungovať ďalej,“ hovorí riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. Novinkou je aj kategória Dlhodobý dokument, do ktorého možno prihlásiť prácu, ktorá vznikala dlhšie než jeden rok.

Dve fotografie museli byť pre porušenie podmienok zo súťaže vylúčené, keďže ich autorka porušila pravidlá a prihlásila fotografie staršieho dáta. Grant Bratislavy, a teda štipendium na celoročnú prácu v prostredí hlavného mesta, preberá po Olji Triaške Stefanović fotograf Ján Viazanička, ktorý sa zameral na to, ako Bratislavčania vo svojom meste trávia voľný čas. Cenu Mladý talent roka získal Robert Barca.

Fotografie všetkých finalistov a víťazov, ako aj päť najlepších videí môžete vidieť na spoločnej výstave v bratislavskom dome umenia, kde budú až do 30. októbra. Projekt Nová Bratislava, na ktorom rok pracovala Olja Triaška Stefanovič, uvidíte v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

1. miesto Aktualita (séria) – Boris Németh: Za slušné Slovensko, .týždeň

1. miesto Aktualita (séria) – Boris Németh: Za slušné Slovensko, .týždeň

1. miesto Každodenný život (séria) – Gabriela Teplická: Sila detstva, voľná fotografka

1. miesto Každodenný život (séria) – Gabriela Teplická: Sila detstva, voľná fotografka

1. miesto Reportáž (séria) – Boris Németh: Slováci medzi slumami, .týždeň

1. miesto Portrét (samostatné fotografie) – Matej Kalina: Spomienka na Ľudmilu, News and Media Holding

1. miesto Portrét (séria) – Maňo Štrauch: Politici, Trend

1. miesto Príroda a životné prostredie (samostatná fotografia) – Dominik Madaj: Letisko, voľný fotograf

1. miesto Príroda a životné prostredie – Eduard Genserek: Hararské hyeny, voľný fotograf

1. miesto Šport (samostatná fotografia) – Michal Svítok: Rozhodca, TASR

1. miesto Šport (séria) – Matej Kalina: Oslava Baranov, News and Media Holding

1. miesto Svet umenia a kultúry (samostatné fotografie) – Katarína Líšková: Alfonsina y el mar, voľná fotografka

1. miesto Svet umenia a kultúry (séria) – Michal Babinčák: Čiernobiele šaty, voľný fotograf

1. miesto Študenti a mladí fotografi do 25 rokov (samostatná fotografia) – Michal Vasiľ: Protest pre Jána a Martinu, voľný fotograf – študent (SR)

1. miesto Študenti a mladí fotografi do 25 rokov (séria) – Robert Barca: Sme v tom sami, voľný fotograf

1. miesto: Dlhodobý dokument (medzinárodná kategória) – Alexander Rehorovský: Hľadanie vnútorného ticha, voľný fotograf (SR)

Grant Bratislavy: Ján Viazanička – Čas oddychu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie