Denník N

Celá opozícia sa pri šéfovi NKÚ zjednotila – okrem poslanca Freša

Robert Fico a Pavol Frešo. Foto - TASR
Robert Fico a Pavol Frešo. Foto – TASR

Aktualizované 14.10 – Kandidáta KDH Maroša Žilinku podporujú všetky opozičné kluby aj väčšina nezaradených poslancov. Pavol Frešo nestiahne svojho kandidáta, na ktorom sa podľa opozície mohol dohodnúť so Smerom.

Strany KDH, Most-Híd a OĽaNO navrhnú do voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu prokurátora a bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Maroša Žilinku.

Pripojila sa k nim aj Sloboda a Solidarita, nezaradení opoziční poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor (obaja zo Siete), Magda Vášaryová (nezávislá), štyria poslanci okolo Juraja Miškova zo strany Skok aj Daniel Lipšic (Nova).

Za Žilinku bude hlasovať aj Ľudovít Kaník z SDKÚ. „Nemôžeme konať ináč, jedine jednota nás dokáže posunúť dopredu,“ povedal.

Mimo opozičnej dohody tak zatiaľ stojí jediný poslanec – predseda SDKÚ Pavol Frešo. Ten na post šéfa NKÚ navrhol bývalého riaditeľa SIS z čias Radičovej vlády Karola Mitríka.

Vidia dohodu so Smerom

Predseda KDH Ján Figeľ dopoludnia povedal, že je teraz na vládnom Smere, či podporí opozičného kandidáta Žilinku, alebo si zvolí za šéfa NKÚ Ficovho a Frešovho kandidáta Mitríka. Za Frešovým návrhom vidia zákulisnú dohodu medzi ním a vládnou stranou.

„Kto prvý navrhol meno Karola Mitríka? Nielen Robert Fico, ale aj Pavol Paška uvádzali Karola Mitríka ako vhodného, dobrého opozičného kandidáta pre takúto voľbu,“ tvrdí Figeľ.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko povedal, že informácie o zákulisnej dohode vyvráti Frešo iba tak, že stiahne Mitríka a podporí Žilinku.

Frešo Mitríka nestiahne. „Som viazaný rozhodnutím Prezídia SDKÚ, ktoré na môj návrh nominovalo Karola Mitríka, ktorý je čestným mužom a jeho prácu nikto nikdy nespochybnil a preto je preukázateľne považovaný za rešpektovaného odborníka doma a v zahraničí.“

Pre Denník N povedal, že s Ficom nerokoval. „Robert Fico už päť krát pri tejto voľbe podviedol opozíciu a preto robiť lokaja podvodníkovi považujem za hlúposť.“

Robil alibi Čuňovi

Mitrík je zapletený aj do korupčnej kauzy bývalého viceprimátora za SDKÚ v Košiciach Eugena Čuňa. Pred senátom špeciálneho súdu v roku 2006 mu robil alibi. Tvrdil, že s ním bol v Spišskej Novej Vsi v čase, keď mal Čuňo  preberať úplatok.

Po štyroch rokoch si pamätal presný deň, keď to vraj bolo, a odôvodňoval to tým, že vtedy rozbil auto. Získané dokumenty to však spochybňovali, lebo opraviť si ho dal až rok potom.

Na čele NKÚ už viac ako dva roky bývalý člen Mečiarovho HZDS Ján Jasovský. Mandát mu skončil v roku 2012, do voľby jeho náhradníka však zostáva vo funkcii.

Smer doteraz všetkých opozičných kandidátov bojkotoval. Argumentoval tým, že opozícia sa nie je schopná zjednotiť na jednom mene.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie