Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mužovi, ktorý žil celý jeden rok s vlkmi

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Tento text vytiahol denník The Guardian pred niekoľkými dňami na hlavnú stránku svojho webu, hoci je z roku 2011 – zrejme preto, lebo je naozaj jedinečný. Shaun Ellis v ňom reportérke rozpráva o tom, ako žil jeden rok s vlkmi.

Tento muž venuje vlkom svoj život (okrem toho, že má šesť vlastných detí) a ako hovorí, ako malý chlapec sa vlkov bál, kým neuvidel jedného v zoologickej záhrade a neuvedomil si, aké vzdialené je toto krásne zviera od mytologickej príšery opisovanej v knihách a vo filmoch.

Vtedy sa rozhodol, že zasvätí svoj život vlkom, a keď mal dvadsať rokov, rozhodol sa opustiť rodné Anglicko a kúpil si za všetky nasporené peniaze letenku do USA, aby pracoval s biológmi vo vlčej rezervácii.

Tí ho učili, ako stopovať vlky a pozorovať ich. „Hoci viacerí to považovali za nebezpečné, ja som chcel byť k vlkom čoraz bližšie a stále častejšie som si kládol otázku: Môže sa človek stať členom vlčej rodiny?“

Po dvoch rokoch práce s biológmi sa rozhodol pre výnimočný pokus stráviť s vlkmi celý rok. Dobre už poznal celú rezerváciu, a tak sa vydal do divočiny. K prvému vlkovi sa dostal na vzdialenosť 30 metrov a „strach sa ihneď zmenil na veľký rešpekt“.

Strávil v blízkosti vlčej svorky celé dni, až ho napokon prijali do skupiny. „Jedol som to, čo ony, najviac surové srnčie a losie mäso, ktoré mi často priniesli. Moje telo si rýchlo privyklo na novú diétu a vôbec som sa necítil chorý. A keď na to príde, po týždni hladu je taká strava celkom chutná.“

Keďže ako lovec bol vlkom nanič, nechali ho dozerať na mláďatá, trávil celé dni mimo brloha a pozoroval ich, usilujúc sa chrániť ich pred nebezpečenstvom. Za rok, čo strávil so svorkou, ich videl dorásť do dospelosti.

„Mal som silný pocit, že k nim patrím, a keď som aj niekedy myslel na návrat do civilizácie, rýchlo som tieto myšlienky zaplašil, musel som sa venovať prežitiu.“ Keby sa ocitol v nebezpečenstve, vedel, kde má nechať správu ľuďom, ktorí mali rezerváciu na starosti. Ale skutočnému nebezpečenstvu bol vystavený len dvakrát.

Raz, keď sa svorka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie