Denník N

Desať najkrajších klzísk v Rakúsku

Eislaufen_Oesterreich-Werbung_Peter-Burgstaller
Eislaufen_Oesterreich-Werbung_Peter-Burgstaller

Jedným z najkrajších zimných zážitkov je kĺzať sa na korčuliach po zamrznutých jazerách či umelých ľadových plochách hladkých ako zrkadlo. Veľa rakúskych jazier a rybníkov v zime zamŕza a klziská v mestách otvárajú svoje brány väčšinou už v novembri.

Jazero Weissensee je najväčšie stálo zamŕzajúce, upravované prírodné klzisko v Európe. Od polovice decembra do začiatku marca stretnete na ľade hrubom až 40 cm nielen zimných športovcov, ale aj sane s koňmi a turistov, ktorí si užívajú jedinečnú kulisu. Za starostlivosť o 25 km korčuliarskych a curlingových dráh a ihriská na ľadový hokej zodpovedá správca klziska a jeho spolupracovníci.

Eislaufen-Weissensee_Oesterreich-Werbung_Weigel

Keď v zime pri jazere Lunzer See mrzne, len tak praští, plesá srdce všetkých korčuliarov: nad vodnou plochou v regióne známom svojimi nízkymi teplotami sa rozprestrie hrubá vrstva ľadu, ktorá jazero premení na najväčšie prírodné klzisko v Dolnom Rakúsku.  

S kulisou nádherných hôr na pozadí je skutočným zážitkom aj korčuľovanie na jazere Almsee v regióne Soľnej komory. Ak sa neodvážite vstúpiť na ľad hladký ako zrkadlo, môžete sa vybrať na príjemnú prechádzku okolo jazera.

Erlaufsee na hranici medzi Dolným Rakúskom a Štajerskom je ideálnym miestom na korčuľovanie. Keďže v zime je slnko nízko, leží jazero prevažne v tieni, a preto rýchlo zamŕza. (ľad sa neupravuje – korčuľovanie na vlastné nebezpečenstvo)

Ak teploty dostatočne dlho klesajú pod bod mrazu, premieňa sa Neziderské jazero so svojimi viac ako 300 km2 na najväčšie voľne prístupné – a podľa slov jeho návštevníkov – aj najkrajšie prírodné klzisko v Strednej Európe. Jemné škrípanie ostria korčúľ, diaľavy stepného jazera a husté pásmo trstiny lemujúce brehy vytvárajú pre korčuliarov nezabudnuteľné zážitky v zimnej prírode.

V Salzbursku vyhľadávajú korčuliari 4,5 km2 veľké romantické jazero Irrsee. Často zamŕza aj jazero Zellersee. Vzniká tu vtedy jedna z najväčších ľadových plôch v Rakúsku, na ktorej sa môžete venovať všetkým druhom ľadových športov (korčuľovaniu, plachteniu na ľade, curlingu, prechádzkam atď.)

Eisseglen-und-Eislaufen_Oesterreich-Werbung_Hans-Wiesenhofer

Na úpätí Lienzských Dolomitov ponúka jazero Tristachersee romantickú zimnú kulisu pre nenáročné prírodné športy. Na dopravu slúži bezplatný lyžiarsky autobus, ktorý viackrát denne premáva k Hotelu Tristacher See.

Námestie pred Viedenskou radnicou sa každý rok od januára do marca premení na ľadovú plochu s rozlohou 8.000 m2 a raj pre všetkých korčuliarov. Klzisko sa nachádza v centre mesta s čarokrásne osvetlenou fasádou radnice na pozadí a cez park pred radnicou sa vinie chodník z ľadu s mnohými romantickými zákutiami.

Eislauftraum-in-Wien_Wien-Tourismus_C-Jobst-

V noci sa vo Viedni môžete korčuľovať aj na dráhe Korčuliarskeho spolku medzi Koncertným domom a Mestským parkom: na viac ako 6.000 m2 veľkom ľadovom parkete si môžete vyskúšať vaše umelecké figúry.

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť viac, navštívte našu web stránku.

Nájdete tam všetky linky na jednotlivé oblasti, ako aj ďalšie články o zime v Rakúsku.  

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pobyt v Rakúsku

Kultúra

Teraz najčítanejšie