Denník N

Jánovi Figeľovi sa nepodarilo rozptýliť pochybnosti

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Funkciu osobitného vyslanca pre náboženskú slobodu a jej výkon sprevádza od počiatku rad nejasností.

Autor je verejný teológ

V mojom augustovom článku Mal by Ján Figeľ pokračovať ako vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu? som vyjadril pochybnosť, či Ján Figeľ bol a je tou najvhodnejšou osobou na funkciu osobitného vyslanca. Pochybnosti sa na základe nových informácií potvrdzujú alebo vyvracajú. Keď sa tak stane, môže otáznik na konci vety nahradiť iné interpunkčné znamienko. V tomto texte prezentujem niektoré relevantné informácie, ktoré vedú k záveru, že Jánovi Figeľovi sa zatiaľ nepodarilo pochybnosti rozptýliť.

Začiatkom septembra sa v médiách objavili správy o navrhovaných zmenách v súvislosti s funkciou osobitného vyslanca. Podvýbor pre ľudské práva a príslušná medziskupina Európskeho parlamentu hodnotia prácu Jána Figeľa kladne a podporujú posilnenie jeho funkcie. Vo výročnej správe medziskupiny je uvedené odporúčanie post osobitného vyslanca od jesene 2019 „zviditeľniť“ a poskytnúť mu „adekvátne ľudské a finančné zdroje“. Osobitný vyslanec sa 6. 9. 2018 zúčastnil híringu v Európskom parlamente, ktorý bude o jeho mandáte rozhodovať.

Vzhľadom na posledný vývoj som adresoval Jánovi Figeľovi sériu otázok (odoslaných 9. 9. 2018) v snahe získať informácie, ktoré by pomohli odpovedať na otázku artikulovanú v názve augustového článku. Otázku, ktorá v ostatných týždňoch nabrala a v budúcich ešte naberie na význame a dôležitosti. Nejde tu však len o osobitného vyslanca a kredibilitu jeho úradu. Ide aj o dôveryhodnosť EÚ, ktorá úrad na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie