Denník N

Korupcia, apatia a nacionalizmus. Z Bosny pred voľbami utekajú desaťtisíce ľudí

Bosnu čakajú v nedeľu voľby. Foto - TASR/AP
Bosnu čakajú v nedeľu voľby. Foto – TASR/AP

Ľudia od nedeľných volieb zmenu nečakajú. „Máme tu tri nacionalizmy, každý kŕmi ten druhý a majú jeden cieľ – udržať sa pri moci,” hovorí miestny novinár.

Aleksandar Trifunović, novinár z Bosny a Hercegoviny, v utorok uverejnil na svojom Twitteri jednu fotografiu. Je na nej dav desiatok ľudí stojac pred konzulátom Slovinska v bosnianskom meste Banja Luka.

„Toto je najlepší predvolebný plagát tejto krajiny,“ komentoval fotografiu.

Malú a komplikovanú balkánsku krajinu čakajú v nedeľu voľby, no málokto verí, že niečo zmenia. Apatia spôsobuje, že z krajiny odchádza do Európy rekordné množstvo ľudí. Podľa novinára opustí vlasť ročne dvadsaťtisíc ľudí z 3,5-miliónovej krajiny.

Trifunović prišiel spolu s ďalšími štyrmi bosnianskymi analytikmi a novinármi krátko predtým do Viedne na seminár, ktorý organizovalo Fórum pre žurnalistiku a médiá, porozprávať o tom, ako sa žije v súčasnej Bosne. Táto krajina, kde vojna v 90. rokoch usmrtila vyše 100-tisíc ľudí a vyhnala milión, je v poslednom čase v Európe ignorovaná.

Vriaci kotol

V západnej tlači sa Bosna často spomína ako vriaci kotol, ktorý musí každú chvíľu znova vybuchnúť a zopakovať sa vojna. Viacerí hovoria, že Daytonská dohoda, na základe ktorej sa dosiahol mier, je neaktuálna. Krajinu etnicky rozdelila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie