Denník N

Objavili novú planétku, Goblin je jedným z najvzdialenejších objektov slnečnej sústavy

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Trpasličia planétka s názvom Goblin by mohla ukázať cestu k hypotetickej planéte X.

Tím amerických astronómov pri hľadaní takzvanej deviatej planéty, teda hypotetického objektu nachádzajúceho sa až za Plutom, zachytil novú maličkú planétku. Jej kódové označenie je 2015 TG387, ale dostala prezývku Goblin.

Trpasličia planétka s priemerom približne 300 kilometrov dostala pomenovanie Goblin podľa šibalskej bytosti z anglického folklóru, ktorá sa podobá na škriatka, pretože bola objavená počas Halloweenu.

Napriek tomu, že Scott Sheppard a jeho vedecký tím z Carnegie Institution for Science disponujú najnovšími teleskopmi, podobný typ výskumu si vyžaduje nielen presnosť, ale aj veľkú trpezlivosť. Dôvodom je skutočnosť, že zaznamenanie malého objektu na oblohe je veľmi náročné.

„Potrebovali sme tri roky pozorovaní, aby sme určili obežnú dráhu tohto telesa do takej miery, aby sme s ňou boli spokojní. Našli sme niekoľko podobných objektov s podobnými rozmermi ako Goblin, ale budeme potrebovať ďalší rok až dva na to, aby sme zistili, či sú naozaj zaujímavé,“ povedal Sheppard pre National Geographic.

Extrémne vzdialená planétka

Na planétke Goblin je mimoriadne zaujímavá jej obežná dráha okolo Slnka, ktorá je extrémne dlhá. Goblin sa nachádza na severnej časti oblohy v blízkosti súhvezdia Ryby.

Od nás je vzdialená približne 80 astronomických jednotiek (1 astronomická jednotka je stredná vzdialenosť Zeme od Slnka, približne 150 miliónov kilometrov), čo je asi 80-krát viac, ako je vzdialenosť medzi našou planétou a Slnkom.

Najbližšie k Slnku (perihélium) bude vzdialená 65 astronomických jednotiek. Naopak, v aféliu (najďalej od Slnka) bude vzdialená až 2300 astronomických jednotiek.

To znamená, že jeden obeh okolo Slnka trvá Goblinu neuveriteľných 40-tisíc rokov, čo je približne 60-krát viac ako v prípade Pluta, píše britský denník The Guardian.

Ide už o tretí malý vesmírny objekt, ktorý astronómovia našli v tomto storočí tak ďaleko vo vonkajšej slnečnej sústave. V roku 2003 to bola planétka Sedna a pred štyrmi rokmi teleso s označením 2012 VP113. Všetko nasvedčuje tomu, že táto časť vesmíru, ktorá bola až donedávna považovaná za chladnú, tmavú a prázdnu, obsahuje mnohé exotické a nezvyčajné objekty.

„Iba práve teraz odhaľujeme, ako môže vyzerať samotná vonkajšia slnečná sústava a čo sa tam môže nachádzať. Veríme, že vo vzdialenej slnečnej sústave sú tisíce trpasličích planét. Práve teraz vidíme iba špičku ľadovca, “ dodal Sheppard pre britský denník The Guardian.

Nejasnosti okolo planéty X

Sheppard si myslí, že objavenie Goblina s takou anomálnou obežnou dráhou naznačuje, že niekde ďaleko by mala byť planéta X (hypotetická planéta obiehajúca okolo Slnka za obežnou dráhou Neptúna). Podľa jeho názoru Goblin zúžil možné pole, kde by sa táto planéta mohla nachádzať.

„Predpokladám, že planéta X sa pohybuje v opačnom smere ako 2015 TG387, čím vytvára gravitačnú rezonanciu odstraňujúcu a uchovávajúcu vzdialené obežné dráhy,“ povedal pre National Geographic.

Nie všetci astronómovia však súhlasia s predpokladom, že planéta X naozaj existuje. Napríklad Michele Bannisterová z belfastskej Queen’s University si myslí, že na potvrdenie tejto hypotézy sú nutné ďalšie testy.

Slovenský astronóm Peter Vereš, ktorý pracuje v Centre malých planét na Harvarde, k téme pre Denník N poznamenal: „Objav planéty X by bol v planetárnej astronómii veľkou udalosťou. V tejto oblasti sa už robilo veľa teoretických prác, vrátane snahy o vysvetlenie, prečo majú vzdialené objekty za dráhou Neptúna také obežné dráhy, aké majú.

Niektorí hovoria, že sú príliš ďaleko, a preto tam ani nemohli vzniknúť. Tieto zvláštne dráhy však nemôžu vysvetliť ani ďalšie udalosti (okrem planéty X), ktoré sa udiali pri vzniku našej slnečnej sústavy. Napríklad gravitačné pôsobenie blízkej hviezdy, ktorá preletela cez slnečnú sústavu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie