Denník N

Masové hroby v Petržalke aj americká hymna v divadle. Čo písali slovenské noviny po skončení vojny

Proti Nemcom, Maďarom a kolaborantom písala dobová slovenská tlač. Foto - TASR
Proti Nemcom, Maďarom a kolaborantom písala dobová slovenská tlač. Foto – TASR

Atmosféra májových dní roku 1945 sa odrážala aj v novinách, ktoré v tom čase vychádzali. Nadšenie z konca vojny vystriedali články sľubujúce odvetu za vojnové zločiny a masové vraždy. Nemcom, Maďarom, kolaborantom. No pykať mali aj kominári.

Na začiatku mája 1945 bola v Bratislave pekná jar. Mesto už bolo oslobodené, pomaly sa zlepšovalo zásobovanie, ľudia čakali na skorý koniec vojny. Nástup nových čias bol vidieť aj na stánkoch trafikantov a pod rukami kolportérov.

Namiesto ľudáckeho denníka Slovák, ktorý sa ešte začiatkom apríla rozlúčil porazeneckým úvodníkom „Naspäť cez Golgotu“, čitateľom za korunu a päťdesiat halierov ponúkali denník Demokratickej strany Čas, či o niečo lacnejšiu Pravdu, ktorú vydávali komunisti.

Počas prvých dní na konci vojny zachytili ich reportéri, čím obyvateľstvo na Slovensku žilo. Stránky najskôr plnili správy o mohutných oslavách či ceste prezidenta Beneša po slovenských mestách, neskôr sa dostávali k slovu ľudové súdy a tresty pre kolaborantov. Jeden čakal aj na Jozefa Tisa, ktorého chytili americkí vojaci v bavorskom Altöttingu.

Americká hymna v Národnom divadle

V utorok 8. mája

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Slovensko

Teraz najčítanejšie