Denník N

CE.ZA.AR výsledkami provokuje. Najvyšší čas súťaž zmeniť

DuboDom zavesený na strome získal ocenenie v kategórii Rodinný dom. Rodina by v ňom dlhodobo bývala dosť ťažko. Foto - Dominik Sepp
DuboDom zavesený na strome získal ocenenie v kategórii Rodinný dom. Rodina by v ňom dlhodobo bývala dosť ťažko. Foto – Dominik Sepp

Rozdelenie do klasických kategórií prestáva mať zmysel, hodnoty architektúry sú dnes inde.

Slnko pomaly zapadá a pán domáci na terase servíruje vlastné víno. Ponoríte sa do krásneho výhľadu a už sa vám nechce nikam ísť. A ani nemusíte, pretože na vás čaká nocľah v drevenom domčeku zavesenom na strome. Premyslená konštrukcia levitujúca nad zemou sa snúbi s romantikou, ktorú toto miesto vytvára. Strávite tichú noc v korune stromu a ráno sa v dobrej nálade vraciate domov. So skvelým zážitkom v pamäti.

Sympatický DuboDom zasadený do kopca nad Svätým Jurom sa stal jedným z laureátov tohtoročnej architektonickej súťaže CE.ZA.AR. V kategórii Rodinný dom. No. Malá rodina by sa doň síce vošla, ale bývať v nej dlhodobo by bolo určite dosť komplikované. Navyše na tento účel stavba ani nevznikla. Autori ju označujú za „útočisko, úkryt, úlet a výstrelok nad vinicou“. Objekt je podľa nich „odpoveďou na túžbu človeka prahnúceho po krátkodobom oddychu v tichu lesa“. Stavba priestorovo ani funkčne nezodpovedá potrebám dlhodobej rodinnej existencie.

„Bude to ďalší trend v bývaní?“ pýta sa konferenciér slávnostného odovzdávania cien Pišta Vandal. „Určite nie,“ odpovedá so smiechom člen poroty Peter Jurkovič. Domy, ktoré vo finále DuboDom nechal za sebou, by pritom inšpiráciou pre rodinné bývanie byť mohli. Riešia napríklad, ako zasadiť dom pre trojčlennú rodinu do úzkeho pozemku tak, aby nikto nebol ukrátený. A aby stavba na pľaci nevytŕčala a vizuálne splývala s okolím. Alebo ponúkajú návod, ako postaviť atraktívny dom na hranici lužného lesa, ktorý sa k prírode správa ohľaduplne a využíva jej benefity na vytvorenie vlastnej pohodovej klímy. Či to, ako v bývalom zázemí historického kaštieľa citlivo zrekonštruovať a doplniť klasický dedinský dom pre potreby modernej štvorčlennej rodiny.

CE.ZA.AR je súťažou architektonickej obce, ktorá si za jeden z hlavných cieľov kladie približovanie a osvetľovanie architektúry verejnosti. Aby napríklad pri uvažovaní o rodinnom bývaní ľudia započítali do rozpočtu aj architekta, získali cit pre priestorové riešenia a materiálové plusy a neuspokojili sa s katalógovou všednosťou. Z príkladu DuboDomu sa však napriek všetkým sympatiám a nadšeniu poroty o rodinnom bývaní veľa nedozvedia. Nehovoriac o precedentnom signáli do vnútra obce, keď si tvorcovia nabudúce môžu povedať, že načo hlásiť do súťaže rodinný dom, keď bodujú iné kvality.

Najlepším bytovým domom majú byť polyfunkčné objekty v Trnave. Hlavný prínos Nádvoria je pritom v niečom inom. Foto – BoysPlayNice

Čo je bývanie

Druhá citlivá v portfóliu CE.ZA.AR-a je kategória Bytové domy. Vo veľkom sa rieši, ako budeme v mestách bývať, kam sa pomestíme, či nám to nespadne na hlavu, či to bude pre budúcnosť flexibilné a kto si to bude môcť dovoliť. Minulý rok musela byť táto súťažná kategória zrušená, pretože sa nenašiel potrebný počet kandidátov. Už to bol signál o tom, ako si tu bývame. Tento rok bola situácia oveľa početnejšia, v konkurencii čakalo dvanásť bytoviek a obytných súborov, roztrúsených po celom Slovensku.

Cenu v kategórii Bytové domy nakoniec získali Objekty so zmiešanou funkciou v Trnave. Uveďme na pravú mieru:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie