Denník N

Sagan vydáva autobiografiu. Píše aj o tom, ako mal byť na Tour domestikom a ako si to Tiňkov napokon rozmyslel

Sagan počas prvej sezóny v tíme Tinkoff-Saxo. Foto – AP
Sagan počas prvej sezóny v tíme Tinkoff-Saxo. Foto – AP

Sagan sa stroho vyjadrí k utečeneckej kríze v roku 2015, pri ktorej zostali stovky tiel plávať v Stredozemnom mori, a následne kvetnato opisuje, ako na rovnakých miestach plával na najluxusnejšej jachte sveta, aby tak svojim 28 priateľom poďakoval za podporu po vylúčení z Tour de France.

„Takéto odhalenia sú sklamaním, pretože prinášajú znepokojujúci rozpor voči tomu, akou pokornou osobou je Sagan na verejnosti,“ píše o trojnásobnom majstrovi sveta jedna z prvých recenzií na knihu My World. Kniha vychádza v angličtine 4. októbra, slovenský preklad bude k dispozícii v decembri.

Publikácia, ktorá prichádza do kníhkupectiev v týchto dňoch, zachytáva život Petra Sagana počas posledných troch rokov, keď nosil dúhový dres svetového šampióna. Na Slovensku ju dostanete v angličtine aj v slovenčine, aktuálna cena je 14 eur, v preklade bude stáť 20 eur.

Vráť mi moje peniaze, zlostil sa Tiňkov

„Ak máme označiť kapitoly, pre ktoré sa oplatí knihu kúpiť, sú to Saganove úprimné výpovede a spomienky na pôsobenie v tíme Tinkoff. Škoda len, že podobnú otvorenosť, akú očakávame od dobrej autobiografie, ponúka kniha len zriedka,“ uvádza sa v recenzii.

Saganove svedectvá o prvých mesiacoch v Tinkoffe odhaľujú neprofesionalitu v tíme a takisto to, v akej náročnej situácii sa nachádzal. Tréningy boli prehnane tvrdé, športový riaditeľ mu prikázal robiť domestika a milionár Oleg Tiňkov žiadal, aby mu vrátil peniaze, pretože nedosiahol víťazstva, ktoré si želal.

„Nepodpísal som s tebou zmluvu preto, aby si vyhral bodovaciu súťaž na Okolo skur*eného Švajčiarska. Chcel som, aby si vyhral

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie