Denník N

Čo pozerať z nových seriálov a čo nie. Sprievodca jesennou televíznou produkciou

To najlepšie aj najhoršie, na čo sa oplatí tešiť, a nové trendy. Scenárista Miro Šifra (Červený kapitán, Rédl) hodnotí aktuálne seriály.

Čo určite treba vidieť

Bodyguard – nová miniséria od autora Line of Duty a čisté wow. Detailné v policajných postupoch, intenzívny thriller – a k tomu výborná osobná dráma. Za mňa najlepšia britská miniséria posledných rokov.

Dietland – Marti Noxon podľa mňa robí najzaujímavejšie ženské seriály v americkej televízii. Jej UnReal som vždy ľuďom opisoval ako Breaking Bad pre soccer moms, toto je vlastne Fight Club pre to isté publikum. Sebavedomý príbeh, inteligentné, dokonalá realizácia.

Kidding – Jim Carey hrá verziu Mr. Rogersa – moderátora edukatívnej šou pre malé deti – a do toho sa vyrovnáva so smrťou svojho syna. Réžia Michel Gondry. Ďaleko najlepší scenár z výberu, mrkva je dokonalá!

Yellowstone – nový western od tvorcu Son of Anarchy a scenáristu Hell or High Water, plus Kevin Kostner v hlavnej úlohe. Štýlová biznis sága, ako keby Sopranovcov alebo Billions namixovali s Dallasom. Dokonale vybudovaný svet, už len kvôli tomu fascinujúce pozerať.

https://www.youtube.com/watch?v=3j2R4fNxTdY

Come Home – britská miniséria (len 3×60 min) v tom najlepšom. Mama opustí rodinu s troma deťmi a otec netuší prečo. Veľmi ma baví tento britský prístup – silná téma, žiadne experimenty a stačí.

Killing Eve – keby sa dávala cena za najlepšiu postavu vraha, tak toto je pre mňa tesne za Hit&Miss. Má to nadhľad a nikdy nepadne do paródie.

Rise – feel-good dráma z dramatického krúžku na škole, muzikál, ale s vážnejším tónom ako Glee. Príbeh trocha klasika, ale podľa mňa extrémne podarené v realizácii.

The Looming Tower – adaptácia non-fiction knihy o rivalite v tajných službách pred útokmi na Dvojičky. Som fanúšik Homelandu a Newsroomu, takže aj toto môžem.

https://www.youtube.com/watch?v=MkoSRcmhEJ0

Good Girls – zábavné, o troch ženách, ktoré sa rozhodnú riešiť svoje rodinné problémy lúpežou a zapletú sa s mafiou. Niečo medzi Weeds a Claws. Výborné charaktery.

Vida – prekvapivá americká polhodinovka z latino komunity. Príbeh o dvoch sestrách po smrti matky. Žiadne veľké zvraty, len dobrá autentická dráma.

Splitting Up Together – manželia sa rozhodnú rozísť. Jeden rodič sa stará o deti, druhý býva v záhradnom dome a má voľnosť – a každý týždeň sa vystriedajú. Skvelá premisa, funguje to. Príjemná a milá romantická melodráma.

https://www.youtube.com/watch?v=BY5GTen28jw

God Friended Me – ateistu si pridá Boh na sociálnych sieťach. V podstate zmodernizovaný koncept Zajtrajších novín, ale milé a funguje. A hrá tam Miles Finer, ktorému minulý rok zrušili The Mayor a už tam bol výborný.

Forever – milý inteligentný manželský sitcom. Výborná manželská dvojica a aby sa ukázal celý koncept, treba počkať aspoň do 2. – 3. dielu. Také roztomilejšie a menej fantazijné The Good Place (od tých istých tvorcov).

Impulse – ďalšia tínedžerská sci-fi, ale s nečakaným twistom: dá sa na to pozerať. Toto je žáner, ktorý je v posledných 2 – 3 rokoch obrovský záujem – lebo však deckám treba dodať Marvelovky aj mimo kín – ale toto je prvý seriál, ktorý by som z tej sorty odporúčal. Je to viac dráma severského strihu než niečo od Marvela.

Patrick Melrose – retro miniséria s Benedictom Cumberbatchom. Aj keby sa v tom nič nedialo – a ono sa veľa nedeje – tak sa vydržím pozerať na sfetovaného Cumberbatcha.

https://www.youtube.com/watch?v=JQh36eStMqk

Seven Seconds – pre fanúšikov The Wire alebo The Killing vlastne povinnosť. Policajná krimi, menej o prípade a viac o vzťahoch. Netreba veľké efekty na dobrú drámu.

Maniac – keď príde niekto s ďalším mind-fuck seriálom, už si dávam pozor – podľa mňa to je žáner, ktorý sa dá najľahšie pokaziť. Nijako extrémne ma nebavil Dark, Counterpart je nuda a som ochotný sa hádať do krvi, že dve najpreceňovanejšie šou súčasnosti sú Westworld a Black Mirror. Ale Maniac má Emmu Stone a Jonaha Hilla, takže to je moje.

Sharp Objects – je to podľa námetu Gillian Flynn, napísala to Marti Noxon, hrá v tom Amy Adams a je to v pohode. Južanský gotický seriál, so zvrátenou rodinkou a depresiou na každý večer. Nieže by mi to vystrelilo mozog z hlavy, a podľa mňa zaujímavejší je Dietland od Marti Noxona, ale ohovárať to nemôžem.

Čo je dobré, ale…

Lodge 49 – dve televízie, ktoré podľa mňa v Amerike robia najzaujímavejšie veci a najviac riskujú, sú AMC a FX. Lodge je na AMC – a je to príjemná charakterová komédia. Taký Cheers alebo Always Sunny… v 50 minútach a skôr ako sitcom je to dramedy.

The First – ďalší zo série „malo by sa mi páčiť, ale je mi to ukradnuté“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie