Denník N

Doterajšia americká politická dráma mohla byť len predohrou

Brett Kavanaugh, kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu najvyššieho súdu. Foto – TASR/AP
Brett Kavanaugh, kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu najvyššieho súdu. Foto – TASR/AP

Trumpova základňa je pevná. Ak aj demokrati vo voľbách zosilnejú, rozdelenie spoločnosti to neukončí, ale len zintenzívni.

Autor je britský novinár

Vypočutie sudcu Bretta Kavanaugha som sledoval v úrade senátora Chucka Grassleyho obklopený ženami, ktoré sa posmievali žene, čo obvinila nominanta na sudcu najvyššieho súdu, a boli nadšené z každého jeho slova. Jedna zvierala v rukách ikonu a iné sa nahlas modlili.

Hollywoodsky príbeh

Pán Grassley, predseda senátneho výboru pre spravodlivosť, zastupuje Iowu, ktorá bola kedysi typickým nerozhodným štátom s voličmi prikláňajúcimi sa raz k jednej, inokedy k druhej strane, no dnes je jasne republikánska.

Rozruch okolo pána Kavanaugha síce skutočne spôsobil, že sa mnohé vysokoškolsky vzdelané ženy z predmestí od strany odklonili, lenže to je len jedna časť elektorátu. Sila voličstva Donalda Trumpa stelesnená oddanými stúpenkyňami v úrade iowského senátora, ako aj volebná matematika ukazujú, že tento štát sa zrejme k demokratom neprikloní. A keby aj, zisky Demokratickej strany v blížiacich sa voľbách americkú politickú arénu nijako neupokoja. Naopak, stranícky boj len zintenzívnia.

Keď sa človek na situáciu pozerá zvonku, ľahko si pospája jednotlivé bodky a vytvorí z nich jasný obraz. Popularita pána Trumpa klesla a dnes ho dobiehajú jeho minulé zlé rozhodnutia a čudné reči. Legislatívna a súdna moc na to odpovedajú, ako môžu.

Znechutení voliči 6. novembra jasne podporia demokratických kandidátov a vytvoria tak jasnú kongresovú protiváhu prezidentovej moci. Medzitým vyšetrovanie vedené Robertom Muellerom odhalí Trumpove neprijateľné podnikateľské väzby na špinavé ruské peniaze, spoluprácu vedenia jeho kampane s ruskými špiónmi a lži a zahmlievanie, ktorými vyšetrovanie obštruoval.

Trump sa vo svojom úrade môže udržať ešte dva roky, ale pravdepodobnejšie je, že rezignuje alebo ho z úradu odísť donútia.

Tento príbeh by celkom iste fungoval ako scenár hollywoodskeho politického trileru, ale v skutočnom svete sa neodohrá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie