Denník N

Slovensko bude reprezentovať golfista, ktorý porazil aj Tigra Woodsa, v hre je aj olympiáda

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď Anastasia Kuzminová v roku 2008 prichádzala na Slovensko, bola známa ako talentovaná biatlonistka, ktorej sľubne rozbehnutú kariéru prerušilo materstvo. V Rusku si taký „luxus“ dovoliť nemohla, no u nás s ňou mali viac trpezlivosti. Prešlo desať rokov a je z nej trojnásobná olympijská víťazka a najúspešnejšia slovenská športovkyňa vôbec.

David Musuľbes bol trochu iný prípad – olympijský víťaz na sklonku kariéry, ktorý vypadol z ruskej reprezentácie, lebo jednoducho nebol dosť perspektívny. Na Slovensku mal pomôcť s popularizáciou zápasenia; bronzová medaila, ktorú získal na pekinskej olympiáde v roku 2008, bola len bonusom. Vlani sa dokonca zmenila na striebornú, po tom, čo jeho semifinálového súpera potrestali za doping.

Do podobného dobrodružstva sa teraz púšťa aj Slovenská golfová asociácia (SKGA). V piatok na tlačovej konferencii predstavila nového slovenského reprezentanta – Roryho Sabbatiniho, 42-ročného rodáka z juhoafrického Durbanu.

Dvadsať týždňov v top 10

„Dobré ráno, Slovensko, som rád, že tu môžem byť s vami. Moja slovenčina má rezervy. Let’s switch to English, please,“ prihovoril sa novinárom golfista, ktorý bez preháňania patrí k širšej svetovej špičke.

Vyhral šesť turnajov PGA Tour, na turnaji Masters z kategórie major skončil v roku 2007 druhý a v tom istom roku sa prebojoval do elitnej desiatky svetového rebríčka. Strávil v nej celkovo dvadsať týždňov, jeho maximom bola ôsma priečka.

Na otázku, k čomu by prirovnal výhru na šiestich turnajoch PGA Tour, sa Sabbatini zasmial, že v porovnaní s Tigrom Woodsom, ktorý ich vyhral osemdesiat, jeho výsledky až také skvelé nie sú.

„Ale každé víťazstvo v turnaji zo série PGA Tour je veľký úspech. Teraz je konkurencia omnoho väčšia a aj ja som čoraz starší,“ povedal pre Denník N Sabbatini, ktorý na profi okruhu pôsobí už dvadsať rokov a v zozname najlepšie zarábajúcich golfistov sveta mu patrí 27. miesto. Podľa portálu ESPN počas kariéry zarobil 31,4 milióna dolárov (cca 27,2 milióna eur).

Najlepšiu formu mal práve počas Woodsovej éry. Počas turnaja v Charlotte v roku 2007 zaujal výrokom, že si „neprišiel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie