Denník N

Lubyová podpísala zmluvu so Swanom na internet pre školy za 54 miliónov

Martina Lubyová. Foto - TASR
Martina Lubyová. Foto – TASR

Súťaž trvala pol druha roka, ministerstvo dvakrát predĺžilo zmluvu so Slovak Telekomom. Spravilo tak bez súťaže, preto muselo zaplatiť pokutu.

Ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) nakoniec podpísala s firmou Swan zmluvu na centrálny internet pre školy pod názvom Edunet.

Swan za zákazku na štyri roky ponúkol cenu 53,7 milióna eur bez DPH. Ministerstvo uviedlo, že celková výška nákladov bude závisieť od toho, koľko škôl sa na centrálny internet pripojí. „Je to na slobodnom rozhodnutí každej školy,“ povedala Lubyová.

Ministerstvo už skôr uviedlo, že rámcová zmluva ráta s pripojením 6700 materských, základných a stredných škôl a školských zariadení. Štátny internet pre jednu školu má tak stáť podľa novej zmluvy 167 eur mesačne.

Edunet ponúka kvalitnejšie riešenie a vyššie rýchlosti pripojenia než Infovek, ktorý doteraz využívalo 2600 škôl. Školy, ktoré sa nespoľahli na štát, si však dokázali vyhovujúci internet zaobstarať samy aj za tretinovú alebo štvrtinovú cenu.

Školy si môžu samy kúpiť dostatočné pripojenie na web bežne za oveľa menej ako 50 eur. V porovnaní s tým, čo zrejme ministerstvo zaplatí za štyri roky víťazovi tendra, by štát a školy ušetrili takmer 40 miliónov eur.

Podľa údajov ministerstva, ktoré nám poskytlo v júli, štátny internet nemá 1317

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie