Denník N

Rusi dodali Sýrii protiraketový systém S-300. „Bude to riskantnejšie, ale poradíme si,“ hovorí izraelský expert

Ruský protiraketový systém S-300. Foto - TASR/AP
Ruský protiraketový systém S-300. Foto – TASR/AP

Putin má pre Blízky východ dlhodobý plán, hovoria odborníci o jeho rozhodnutí vyzbrojiť Asadov režim kvalitnejšou protivzdušnou obranou.

Ruský protivzdušný systém S-300 sa už nachádza v Sýrii. Vyhlásil to ruský minister obrany Sergej Šojgu s tým, že dodaný systém je schopný zachytiť viac útokov naraz do vzdialenosti 250 kilometrov.

Dodávka modernejšej ruskej protivzdušnej obrany vyvoláva na Blízkom východe veľký rozruch, keďže môže skomplikovať Izraelčanom ich preventívne útoky proti Asadovmu režimu či Hizballáhu, ktorý v krajine dostáva zbrane od Iránu.

Otázkou tiež je, či by skomplikoval Američanom útoky Tomahawkami na letecké základne, ako sa stalo, keď Baššár Asad použil chemické zbrane.

Vylepšená ruská zbraň tak nahradí zastaranejší systém S-200, ktorým Sýria 17. septembra omylom zostrelila ruské lietadlo s 15 ruskými vojakmi na palube. Damask aj Moskva vtedy tvrdili, že ich zmiatli izraelské lietadlá, ktoré v ten istý deň útočili na sklad zbraní v Sýrii a údajne sa skrývali za ruským strojom.

Izrael obvinenia zo zodpovednosti odmieta a trvá na tom, že v čase incidentu jeho piloti už boli dávno doma. Ak niekto môže za tragédiu, tak podľa Izraelčanov Asadov režim, ktorý ruské lietadlo Il-20 zostrelil, a Hizballáh vyzbrojovaný Iránom.

„Tieto zbrane boli určené na útok na Izrael, a znamenali netolerovateľnú hrozbu,“ bránil Izrael svoj útok v Sýrii. S novým raketovým systémom S-300 sa mu však teraz podobné preventívne akcie skomplikujú. Zmení však vylepšený raketový dáždnik nad Sýriou skutočne pomer síl na Blízkom východe?

Izraelský expert: Naši piloti si už S-300 odskúšali

Podľa izraelského bezpečnostného experta a spisovateľa Yossiho Melmana

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie