Denník N

Vodohospodári prenajali hotel pri Liptovskej Mare na 30 rokov za 42 eur denne, zmluva umožňuje aj biznis

Hotel Bobrovník je na mimoriadne lukratívnom mieste. Foto N - Tomáš Benedikovič
Hotel Bobrovník je na mimoriadne lukratívnom mieste. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hotel Bobrovník pri Liptovskej Mare dostalo bez súťaže do prenájmu občianske združenie, ktoré tam chce cvičiť s deťmi. Združeniu šéfuje človek, ktorému za Petra Plavčana pridelili milióny zo zastavených eurofondov na vedu.

Je na jednom z najkrajších miest na Liptove – na kopci nad Liptovskou Marou s mimoriadnym výhľadom na priehradu aj okolité kopce. Hotel Bobrovník leží na pozemku s rozlohou vyše 22-tisíc štvorcových metrov. Od priehrady je vzdialený len niečo vyše 100 metrov a do obľúbených akvaparkov Bešeňová a Tatralandia je to od neho len 9 a 14 kilometrov. Liptov je najnavštevovanejším regiónom Slovenska a táto letná sezóna bola preň rekordná.

Rozsiahly hotel Bobrovník zo začiatku 80. rokov vlastní štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Nie je v ideálnom stave, ale rozhodne nie je ani na spadnutie. Na prvý pohľad treba opraviť fasádu či drevené obklady budovy a upraviť okolie, zato plastové okná majú len niekoľko rokov a sú vo veľmi dobrom stave.

Muž z firmy Bonul, ktorá hotel pre SVP stráži, nás do budovy nepustil. Ani výhľad z vchodových dverí do vstupnej haly neukazoval, že by interiéry boli v zanedbanom stave. Súčasťou hotela je terasa s výhľadom na Liptovskú Maru, zanedbané detské ihrisko či oplotené ihrisko na loptové športy, ktoré tiež potrebuje rekonštrukciu. Na dverách je nápis, že Bobrovník pre návštevníkov zavreli 30. septembra 2014.

Hotel v týchto dňoch mení správcu. Na 30 rokov sa ho ujíma Občianske združenie za zdravší život. Oficiálnu adresu má v Bratislave, v skutočnosti ho vedie prednosta neurochirurgickej kliniky ružomberskej nemocnice Róbert Rusnák. Združenie niekoľko rokov pôsobí v rámci projektu Zdravý chrbátik cvičí s deťmi. „Naším úmyslom je pozitívne a hravou formou naštartovať u nich chuť cvičiť, vybudovať v nich pozitívny vzťah k cvičebným pomôckam, zamerať sa na komplexné posilnenie ich chrbtice.“

Rusnákovej inej firme štát vlani pridelil milióny z eurofondov na vedu – z balíka, ktorý pre škandály a varovania Európskej komisie muselo Slovensko pozastaviť. Rusnák hovorí, že o projekte hotela pri Liptovskej Mare sa už radil s ministerkou školstva Martinou Lubyovou (nominantkou SNS).

Zvláštnych je na prenájme hotela niekoľko vecí – napríklad až 30-ročný čas a najmä cena. Hotel s kapacitou zhruba 90 miest v 45 dvojposteľových izbách bude štátna firma prenajímať za 15-tisíc eur ročne, čo je 1250 mesačne a ani nie 42 eur na deň.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie