Denník N

Začala sa chrípková sezóna. Ako sa chrániť a ako si správne umývať ruky, hovorí hlavný hygienik

Ilustračné. Foto – TASR
Ilustračné. Foto – TASR

Očkovaných proti chrípke je menej ako päť percent populácie. A to napriek tomu, že si za vakcínu ľudia nemusia platiť, hovorí hlavný hygienik Ján Mikas.

Kedy ste mali naposledy chrípku?

Takú klasickú so všetkými príznakmi a teplotou 40 stupňov Celzia som mal naposledy, keď som bol na vojne. To bolo ešte v roku 2002, možno 2003. Odvtedy sa dávam pravidelne očkovať proti chrípke.

Začala sa chrípková sezóna. Ako by sa mali ľudia chrániť?

Slovensko je v klimatickom pásme, v ktorom má chrípka sezónny charakter. Nastupuje spolu s jej podobnými ochoreniami každoročne neskoro na jeseň. Ako chrípková sezóna je na severnej pologuli označované obdobie od 40. kalendárneho týždňa do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Najúčinnejším preventívnym opatrením je očkovanie proti chrípke. Medzi opatrenia patrí aj zvyšovanie odolnosti organizmu vitamínmi, cvičením, otužovaním a správnou životosprávou.

Koľko ľudí je u nás zaočkovaných proti chrípke?

V chrípkovej sezóne 2017/2018 bolo očkovaním proti chrípke chránených 4,4 percenta populácie. Je to asi rovnaký podiel ako v predchádzajúcich rokoch. Očkovanie proti chrípke je pritom najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako redukovať počet chorých, hospitalizovaných a úmrtí zapríčinených komplikáciami po prekonaní chrípky. Znižuje aj cirkuláciu vírusu v populácii, čím sa zabráni rozvinutiu epidémie do väčších rozmerov.

Kedy je najlepšie sa dať očkovať?

Najvhodnejšie je to v priebehu októbra až novembra.Organizmus si začína vytvárať ochranné protilátky proti vírusu chrípky asi po desiatich až štrnástich dňoch po očkovaní. Ochrana trvá pol roka až rok. Dá sa očkovať aj neskôr počas epidémie, ale tam už je riziko,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie