Denník N

Americký najvyšší súd stráca dôveru už dlho. Teraz sa to ešte zhorší

Americký najvyšší súd pred odchodom sudcu Kennedyho. Foto – TASR/AP
Americký najvyšší súd pred odchodom sudcu Kennedyho. Foto – TASR/AP

Republikáni polarizujú verejnú debatu i politický proces, demokrati im to vracajú a dobrovoľne tento začarovaný kruh nepretne nikto. 

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tou najpriamejšou obeťou boja, ktorý sa strhol okolo voľby nového člena amerického najvyššieho súdu, nie je ani Christine Blaseyová Fordová, ani Brett Kavanaugh, ale samotný najvyšší súd a s ním aj americká demokracia.

Tento súd bol jednou z posledných washingtonských bášt, ktorá sa ešte týčila nad politickými šarvátkami. Lenže teraz pôsobí rovnako dysfunkčným dojmom ako takmer celý americký politický systém.

Obdiv k nedemokratickým inštitúciám

Keď som pred pätnástimi rokmi napísal knihu o neliberálnej demokracii, poznamenal som, že ani Amerika nie je imúnna voči nebezpečenstvu populizmu, ktorý by mohol liberálnu demokraciu podkopať. To, čo túto krajinu ochraňovalo, boli mnohé brzdy a protiváhy, ktoré zabraňujú tomu, aby si mohla väčšina robiť, čo chce: od Listiny základných slobôd cez senát po súdny systém.

Zdalo sa, že verejnosť chápe a oceňuje úlohu týchto stabilizujúcich prvkov, ktoré sa riadili vlastnými zásadami a nie vždy robili to, čo by si želala väčšina. A napriek tomu v prieskumoch verejnej mienky ľudia najviac oceňovali fungovanie troch vládnych inštitúcií, ktoré sú už z definície zásadne nedemokratické:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie