Denník N

Dekan Trizna z UK: Dankovi by som nevyhovel. Už aj sem chodia ľudia, čo chcú utajiť práce

Predseda SNS Andrej Danko a dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Milan Trizna. Foto – N/Vladimír Šimíček; TASR
Predseda SNS Andrej Danko a dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Milan Trizna. Foto – N/Vladimír Šimíček; TASR

Ak by za ním prišiel Andrej Danko, že chce utajiť rigoróznu prácu, poslal by ho preč. Univerzitu Mateja Bela za krytie politika kritizuje. Dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Milan Trizna vysvetľuje, prečo nemohli ostať ticho v kauze Dankovho titulu.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo Andreja Danka vyzvali zverejniť utajovanú rigoróznu prácu,
  • v čom zlyhala Právnická fakulta UMB, ktorá Dankovi titul doktora práv udelila,
  • ako sa ľudia dožadujú utajenia prác po vzore Danka,
  • prečo je nebezpečné, ak školy zametajú prípady politikov s pochybnými diplomami.

Vedenie Prírodovedeckej fakulty UK zatiaľ ako jediné na Slovensku vydalo stanovisko ku kauze titulu JUDr. Andreja Danka. Prečo ste sa rozhodli prehovoriť?

Myslíme si, že pošramotený obraz slovenského vysokého školstva takouto kauzou môže len utrpieť vzhľadom na ticho, ktoré nastalo v akademickej obci po zverejnení informácie, čo urobil pán predseda parlamentu Danko. Rozhodli sme sa vydať signál, apel, že nie sme škola, ktorej je jedno, ak jeden z najvyšších ústavných činiteľov takýmto spôsobom narába, či doslova by som povedal zneužíva možnosti. Podľa nášho názoru mu zákon ani neumožňoval prácu utajiť. Navyše, čo si môžu pomyslieť stredoškoláci alebo ich rodičia, ktorí idú na ktorúkoľvek vysokú školu v tomto štáte, keď si vysoké školy niečo takéto „nechajú“ zo seba urobiť a nijako nezareagujú?

Vo vyhlásení píšete, že utajiť rigoróznu prácu po 18 rokoch od udelenia titulu považujete za „akt, ktorý sa nedá odôvodniť nijakým racionálnym argumentom“, a ste presvedčení, že ide o „hrubé porušenie akademickej etiky“. Andrej Danko ju utajil po otázkach Denníka N. Prečo to podľa vás urobil?

Ťažko sa mi k tomu vyjadriť. Ale máme tu prípady z Česka, kde po n rokoch zrazu kandidáti pod paľbou kritiky skončili pre nízku kvalitu svojich prác. Signalizuje to, že ak by bolo s rigoróznou prácou všetko v poriadku, reportáž ktoréhokoľvek média by aj tak dopadla – musela by konštatovať, že všetko je v poriadku. Nebolo by sa čoho chytiť. Ak chcel pán Danko odviesť pozornosť od svojej práce, takýmto krokom sa mu to určite nepodarilo.

Domnievam sa však, že je možno aj v záujme Univerzity Mateja Bela a jej právnickej fakulty, aby bola práca utajená. V prípade, že by sa potvrdili podozrenia a ukázalo sa, že nebola ani na úrovni základu, čo sa vyžaduje od rigoróznych prác, v tej chvíli by v tom bola namočená aj univerzita a fakulta. A nemusíme okolo toho dlho chodiť – pred tými 18 rokmi bola oprávneným terčom kritiky za rozdávanie titulov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie