Denník N

Podcast: Nemohli zniesť, kto sme a ako žijeme – príbehy dospelých detí, ktoré roky neprehovorili s rodičmi

Ilustračné foto – Mommymatters.co.za
Ilustračné foto – Mommymatters.co.za

Spory medzi dospelými deťmi a rodičmi nie sú zriedkavé. Niekedy sú také intenzívne, že vedú k úplnému prerušeniu kontaktov. Hovorili sme s ľuďmi, ktorým sa to stalo.

„Pre moju mamu som bola vždy jedno veľké sklamanie,“ vraví 50-ročná Bibiana, kedysi veľká športová nádej, dnes dlhoročná invalidná dôchodkyňa opakovane hospitalizovaná na psychiatrii. Jej mama bola učiteľka, viedla matematický krúžok a jej zverenci vyhrávali jednu matematickú olympiádu za druhou. Soboty a nedele sa u nich nevarilo, lebo k mame chodili žiačky a žiaci, aby ich pripravovala na pytagoriádu, na príjmačky na strednú aj na vysokú školu.

„Mama si nikdy na doučovanie nebrala žiakov, čo by potrebovali pomôcť, opraviť si známku. Takí ju nezaujímali, ona vždy chcela len najlepších, s potenciálom. Vymýšľala im nové príklady, rébusy, podpichovala ich, štvala ich jedného proti druhému, povzbudzovala ich súťaživosť,“ opisuje Bibiana.

Tak vychovávala aj ju. Bibiana bola krasokorčuliarka, mala nastúpiť do juniorskej reprezentácie. Mama žiarila, všade sa chválila. Bibianka sem, Bibianka tam. Potom Bibiana spadla pri tréningu, zlomila si nohu, vynechala celú sezónu a bolo po reprezentácii. Mama na ňu zanevrela, keď skončila po pokuse o samovraždu na psychiatrii, ani ju neprišla pozrieť.

Krátko po dvadsiatke Bibiane diagnostikovali schizofréniu, podarilo sa jej vyštudovať na pedagogickej fakulte, ale jej choroba jej neumožnila sa zaradiť do bežného pracovného procesu. Dostala invalidný dôchodok, ponevierala sa po kamarátkach alebo žila s mužmi, ktorí jej len ubližovali a zneužívali jej labilitu.

Pri veľmi zriedkavých stretnutiach s mamou nepočúvala nič iné ako výčitky, kritiku za „neusporiadaný život“ a to, ako si pokazila kariéru. Raz to Bibiana nevydržala a na mamu vykričala všetko, čo ju ťažilo. Odvtedy spolu neprehovorili. Je to viac ako 20 rokov. Bibiana sa nestýka ani s otcom, vyčíta mu, že sa jej nezastal.

„Ja už som si na to aj zvykla,“ hovorí Bibiana. Na prvý krok k zmiereniu nie je pripravená. „Ja nie som tá, čo to pokazila.“

Ako rozvod

Neschopnosť akceptovať cestu, ktoré si vybralo dospelé dieťa, a na druhej strane výčitky dospelých detí, že boli v detstve zanedbávané či až emocionálne alebo fyzicky zneužívané, ako sa to  stalo v Bibianinej rodine, sú podľa britského a amerického prieskumu jedným zo štyroch hlavných dôvodov, keď sa dospelé deti a ich rodičia odcudzia natoľko, že spolu nekomunikujú ani sa nestretávajú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie