Denník N

Kotlebovci premietli svoj dokument o migrácii v Žiline na mestskom úrade

Autá kotlebovcov pred žilinským mestským úradom. Foto – N
Autá kotlebovcov pred žilinským mestským úradom. Foto – N

Primátor Žiliny Igor Choma hovorí, že kotlebovci nehanobili štátny znak ani ústavu a že povolenie na akciu zneužili.

Akcie strany Mariana Kotlebu odmietajú po celom Slovensku, v Žiline sa však dostali priamo na mestský úrad, ktorý vedie primátor Igor Choma zo Smeru.

Kotlebovci premietli Žilinčanom svoj vlastný katastrofický „dokument“ o migrantoch s názvom Stratená Európa vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Žiline. Pôvodne ľudí pozývali na premiéru na nedeľu do súkromného hotela Slovakia, to sa na poslednú chvíľu zmenilo.

Choma: Nehanobili znak ani ústavu

Film promujú ako „desivý reálny dokument“ z návštevy kotlebovcov v európskych mestách, kde žijú migranti. Pozýval naň plagát s Eiffelovou vežou s tureckým polmesiacom a hviezdou na jej vrchole.

V hoteli Slovakia napokon Stratenú Európu nepremietali. Ešte v nedeľu sa objavili najprv aktuálne statusy kotlebovcov na Facebooku, že „im“ premietanie v Slovakii zrušili. Neskôr informovali, že zrušená akcia sa bude konať v náhradnom priestore.

Hovorkyňa spoločnosti SIRS, ktorá je za hotelom, tvrdí, že v hoteli Slovakia neexistuje na nedeľu žiadna objednávka ani zmluva. „So žiadnym zástupcom tej strany (Kotleba-ĽSNS) sme nerokovali. So zdesením sme sledovali zverejnené plagáty. Vyslovene sa od celej záležitosti dištancujeme,“ povedala Ivana Strelcová.

Kotlebovci napokon premietli svoju predstavu o stratenej Európe približne dvesto ľuďom v zasadačke Mestského úradu v Žiline.

Primátor Žiliny nekomentoval celú akciu, ani dokument, pretože ho nevidel. „Nikto nehanobil štátny znak, slovenskú ústavu ani legislatívu,“ povedal Choma.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie