Denník N

Slovenskí muži stále odmietajú rodičovskú dovolenku, hoci by tým zlepšili svoje manželstvo

Deň otcov v Košiciach. foto – tasr
Deň otcov v Košiciach. foto – tasr

Sociologička hovorí, že aj keď sa zvyšuje počet mužov poberajúcich materskú dávku, výrazne sa to neodzrkadľuje na vyváženej deľbe starostlivosti o deti a domácnosť. Pomôcť by podľa mohli kvóty, ktoré by mužom určili možnosť byť s dieťaťom, ak by to nevyužil, prepadli by.

Barbora Holubová (53) vyštudovala sociológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Pôsobila na Inštitúte pre výskum práce a rodiny a na Európskom inštitúte pre rodovú rovnosť vo Vilniuse. Výskumne sa venuje najmä rodovým nerovnostiam a násiliu páchanému na ženách. Spolupracuje s medzinárodnými inštitúciami a ženskými mimovládnymi organizáciami. 

Oproti roku 2010 sa počet mužov poberajúcich materskú dávku zvýšil o vyše 6 tisíc. Je to výrazný nárast?

Ide o nárast, v širšom kontexte je však minimálny. Ak sa pozrieme na percentuálne zastúpenie všetkých poberateľov materskej dávky (materské), tak 90,5 percenta sú ženy. Muži tvoria necelých desať percent. Predpokladám, že postupne sa budú prijímať ďalšie  zlepšenia, ktoré budú motivovať otcov, aby dávku čerpali, takže je tu potenciál, že sa ich počet ešte zvýši.

Treba dodať, že počas poberania materského otec podľa zákonníka práce čerpá voľno z práce, nie rodičovskú dovolenku za účelom prehĺbenia starostlivosti o dieťa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie