Denník N

Prieskum AKO: Smer má 22 percent a vedie, opozičné strany ľahko stratili

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko má už takmer 5 percent, rástla aj strana Spolu Miroslava Beblavého.


Vládny Smer Roberta Fica sa v októbri mierne posilnil. Po prieskume agentúry Focus to ukazuje aj nový prieskum agentúry AKO. Po mesiacoch stagnovania sa strana vyšplhala nad 22 percent.

Naopak, mierne klesá podpora demokratickým opozičným stranám. V októbri stratili SaS, OĽaNO, ale aj KDH, ide však o pohyby na úrovni štatistickej chyby.

Malý dôvod na radosť majú nové strany: Progresívne Slovensko by volilo už 4,9 percenta voličov, oproti septembru sa posilnila aj strana Spolu Miroslava Beblavého. Volilo by ju 3,7 percenta ľudí, do parlamentu by sa teda stále nedostala. Dve nové strany teda spolu oslovujú už takmer deväť percent voličov.

Ak by naozaj voľby dopadli takto, vládu by nezostavila ani súčasná koalícia, ani opozícia. Vládne strany Smer, SNS a Most-Híd by mali 66 poslancov, demokratická opozícia rovnako. Osemnásť poslancov by zastupovalo krajne pravicovú Kotlebovu ĽSNS.

Agentúra AKO uskutočnila prieskum od 3.  do 8. októbra 2018 formou telefonického dopytovania (CATI). Výberovú vzorku tvorilo 1000 respondentov. Vzorka bola reprezentatívna voči populácii SR z hľadiska veku, pohlavia, vzdelania, národnosti, kraja.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie