Denník N

Vyberali si gamblerov a hráčov z chudobných klubov. Ako sa korumpovalo v slovenskom futbale (rekonštrukcia)

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Keďže stále prebieha vyšetrovanie, zmenili sme mená a okolnosti, princíp procesu manipulovania zápasov sme však zachovali.

Pozeral sa, ako si mazáci usadení v zadnej časti autobusu krátili dlhé hodiny ciest za súpermi hraním pokeru. Hralo sa len o centy alebo o to, kto pozbiera špinavé dresy po tréningu. Vyzeralo to ako nevinné chlapské prekáračky.

Hráči sú súťaživí, legendou sa stali turnaje vo futbalovej hre FIFA na hracej konzole PlayStation. Alebo si v reštaurácii strihli o to, kto zaplatí večeru. Súťaživosť mali v krvi.

Andrejovi sa to páčilo. Považoval za normálne sem-tam na niečo staviť alebo hrať o peniaze. Veď to robia aj starší spoluhráči, ktorí to už niekam dotiahli. Chcel byť ako oni.

Dostať sa od pokeru k automatom bol už v tomto prostredí len kúsok. Raz prehral, raz vyhral, ako vo futbale. Aj keď sa mu nepodarilo na automatoch nič zarobiť, stále mal pocit, že je na nule.

A keď prehrával, bolo to len dočasné, veď po ďalšej výplate vyhrá a splatí dlhy.

No nevyhrával.

Dlhy sa zväčšovali.

Doma mal manželku a malé dieťa, začínal byť zúfalý. Tak si požičal. Veď len na chvíľu, hneď to aj splatí.

Ďalšia výplata však neprišla. Andrej síce hral najvyššiu slovenskú súťaž, no klub mal finančné problémy. Jeho plat tak či tak nepresiahol tisíc eur a teraz neprišlo ani toľko.

Čakal na vykúpenie. A dočkal sa – ponuka na rýchle peniaze onedlho prišla.

Začína sa to v autobuse

Slovenským futbalom v posledných mesiacoch otriasli prípady korupčného správania niekoľkých hráčov, funkcionárov a rozhodcov. Z minulosti sú známe prípady hráčov Dunajskej Stredy či funkcionára Vladimíra Wänkeho.

Tento príbeh je vystavaný na fiktívnej postave futbalistu Andreja, ktorý sa zamotal do korupcie. Vychádza z reálií, ktoré sú vo futbale bežné a opísali ich viacerí futbalisti.

Autentickosť okolností, ktoré sa v príbehu objavia, potvrdil aj človek z prostredia vyšetrovateľov korupcie vo futbale, ktorého meno má Denník N k dispozícii.

Pri tvorení príbehu sme vychádzali z reálnych prípadov z minulosti a sú aj verejne známe: prípad českého futbalistu Miloša Buchtu, jeho krajana Dominika Rodingera či z kauzy Dunajská Streda.

Čerpali sme aj z prípadov zo zahraničia a zo vzorcov správania, ktoré pomenoval na svojom webe špeciálny futbalový protikorupčný orgán Jednotka integrity Slovenského futbalového zväzu.

Autentickosť zmýšľania postavy Andreja sme si overili aj v Nadácii Zastavme korupciu. Tá pracuje aj s ľuďmi, ktorí v minulosti prijali úplatok a o možných motiváciách korupcie píše na svojom blogu. Text sme konzultovali aj s adiktologičkou Martinou Krištofovou Sobihardovou.

V príbehu nehľadajte konkrétneho futbalistu, ale skôr dôvody, prečo skončil ako podvodník. A zároveň je to aj výstraha pre mladých futbalistov.

Drogy? Radšej stávky

Keď sa Andrej dostal do zúfalej finančnej situácie, v susednej Ukrajine sa práve sformovala skupina špekulantov. Zarábať chceli čo najrýchlejšie a s čo najmenšou námahou.

Predávanie drog je nebezpečné a hrozia zaň veľké tresty. V Ázii funguje niečo iné: nelegálne stávkovanie na futbalové zápasy. Riziko, že vás chytia, je o dosť menšie a ak sa to aj stane, rovnako aj tresty, ak vás chytia.

Jeden z členov ukrajinskej skupiny hrával futbal na Slovensku. Vedel, že je tam veľa hráčov, ktorým kluby neplatia načas.

Hráči s osobnými problémami, gambleri a hráči vo finan­čných problémoch, u takých je najväčšia šanca, že ich zlomíte.

Ukrajincom bolo jedno, či ovplyvnia finále Ligy majstrov alebo zápas hráčov do 15 rokov na slovenskej dedine. V kurzovej ponuke ilegálnej stávkovej kancelárie sú oba. Dôležitý je kurz, ktorý je vypísaný na zápas. A na podplatenie hráča na Slovensku stačia menšie peniaze.

Bývalý futbalista mal na Slovensku kontakty a vďaka tomu spísal zoznam hráčov, ktorých by mohol zlomiť.

Stačilo dohodnúť, čo konkrétne ovplyvnia. Do úvahy prichádza nielen konečný výsledok zápasu, ale napríklad aj počet gólov, rohových kopov, autových vhadzovaní či dokonca to, kto bude mať v zápase úvodný výkop.

Ukrajinec potom dal pokyn spoločníkom, na čo majú podať vysoké stávky. Zisk si rozdelili a odrobinky dali aj hráčovi. Nech je ticho.

Jedným z hráčov na zozname bol náš Andrej. Ukrajinci vedeli, že si rád zájde do herne a oplieska tam celú výplatu.

Veď výsledok to neovplyvní…

Andrejovi sa ozval človek, ktorý sa predstavil ako ukrajinský futbalový agent. V minulosti pôsobil na Slovensku ako hráč.

Stretli sa v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie