Denník N

Denník N vydal magazín k 100. výročiu vzniku ČSR

Československo je súčasť našej súčasnosti. Mnohé z vecí, ktoré sú pre nás samozrejmosťou, majú svoj pôvod v období prvej republiky.

Prezident T. G. Masaryk chcel, aby k Československu patrili aj územia, ktoré dnes jasne patria Nemecku. Štefánik si vedel predstaviť, že nový štát bude monarchiou, a všetci spoločne mali zrazu uznať, že tu odjakživa bol jeden československý národ.

Sto rokov po vzniku Československa sa nám zdá samozrejmé, že prvá republika vznikla, že vládol prezident, parlament a vláda, že tu bola demokracia. Vtedy to však jasné vôbec nebolo.

Dnes môžeme k Československu pristupovať ako k uzavretej minulosti. Československo sa rozdelilo a na rozdiel od vojnového roztrhnutia sa už asi neobnoví. Československý národ sa neujal a dávno sme už stratili Podkarpatskú Rus.

Je tu však aj iná možnosť. Československo môžeme vnímať ako súčasť našej súčasnosti. Nie len preto, že naň prirodzene nadväzujeme, ale aj preto, že mnohé z vecí, ktoré sú pre nás samozrejmosťou, majú svoj pôvod v období prvej republiky.

V tomto magazíne sme sa pokúsili pozrieť práve na tie javy, ktoré sú dôkazom, že Československo stále žije. Hranice, znak, hymna, parlamentná demokracia a trhová ekonomika. Železnice, diaľnice, elektrina a Baťove fabriky. Ale aj dva odkazy, ktoré sa nedajú nakresliť do mapy, ani zapísať do ústavy.

Československo nás postavilo do pozície väčšinového národa, ktorý sa musí naučiť vychádzať s menšinami. Aj po sto rokoch prežíva legenda o tisícročnom maďarskom útlaku. Už sto rokov ale skôr nezvládame byť seberovným partnerom našim Maďarom či Rómom. Ani v prvej republike to nezvládali bez vážnych chýb, prečo to však nedokážeme ani teraz?

Druhým odkazom je sila spojencov. Bez Francúzov, Američanov a Britov by Československo nevzniklo. Masaryk, Štefánik a Beneš v tom mali úplne jasno. Súčasťou toho príbehu je aj Mníchov a moment, keď sa za nás spojenci nepostavili. To by však nemalo byť dôkazom, že ich nepotrebujeme. Naopak. Aj dnes je dôležité budovať štát a naše spojenectvá. V tomto je Európa našou jedinou nádejou.

Bez Československa by pred sto rokmi nebolo Slovenska. Bez Európy tu znovu byť nemusí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Československo

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie