Denník N

Historik: Snažíme sa Česko dobehnúť sto rokov, ale stále neúspešne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Historik Adam Hudek hovorí, že k osamostatneniu Slovenska by bez pomoci Čechov nedošlo.

Na začiatku bola túžba Čechov po samostatnom štáte. Bez myšlienky československého národa by sa im to asi nepodarilo a tak dostali Slováci základ pre svoju budúcu štátnosť hovorí historik Adam Hudek z akadémie vied.

Aká bola úloha slovenskej elity pri vzniku Československa?

Na to je viac názorov. Jedna strana tvrdí, že by bez súhlasu slovenských elít Československo nemohlo vzniknúť ako demokratický štát. Druhá strana hovorí, že Československo už bolo viac-menej odsúhlasené veľmocami, bolo vyhlásené v Prahe a či tých pár osamotených a málo vplyvných príslušníkov slovenskej elity povedalo áno alebo nie, na veci nič nemenilo. Určite je však lepšie, že s tým súhlasila slovenská elita, bez ohľadu na to, aká bola jej kvalita, pretože celý proces začleňovania Slovenska to značne zjednodušilo. Treba si uvedomiť, že Československo nevzniklo 28. októbra tak, ako ho poznáme teraz, začleňovanie Slovenska doň trvalo rok-dva a spolupráca slovenskej elity pri tom bola užitočná.

Ako to vnímala väčšina slovenského obyvateľstva?

Nebolo žiadne referendum, takže nevieme. Ale všeobecný konsenzus hovorí, že keby sa pýtali obyvateľov Slovenska, väčšina z nich by povedala, že nechce žiadne novoty, ale chce zostať v pokoji tak, ako bola, v rámci habsburského súštátia, čo je normálny jav. Na Slovensku bol obrovský nedostatok vzdelania, väčšina žila v dedinách z poľnohospodárstva, mestá boli väčšinou maďarské, čiastočne nemecké, hranice slovenského územia boli veľmi efemérne a nikto nevedel, kde by bola hranica nového štátu. Mal tu obrovský vplyv katolícky klérus, ktorý bol v absolútnej väčšine lojálny k uhorskému štátu a k habsburskej dynastii. Ľudia až na výnimky, ktoré boli skôr evanjelické, a časti mestskej honorácie, ktorá mala slovenské povedomie, pravdepodobne nešli s nadšením do Československa. To sa potom zmenilo, ale v roku 1918, možno až do roku 1920 tu nejaké úžasné nadšenie zo vzniku Československa nepanovalo.

Kedy sa to zmenilo? Odkedy by Slováci odhlasovali vznik Československa?

Šlo to veľmi rýchlo, okolo roku 1925 už tá lojalita k novému štátu pekne nabehla. Štátu sa do roku 1929 celkom darilo, boli viditeľné zásadné pozitívne zmeny, sociálne a kultúrne výdobytky, ľudia mohli voliť, hovorilo sa po slovensky, školstvo bolo slovenské, platil osemhodinový pracovný čas. Ten štát bol oveľa modernejší ako Uhorsko. Významnú úlohu však zohrala aj pročeskoslovenská propaganda na všetkých úrovniach spoločnosti.

Prečo si Slovensko vznik štátu aj jeho zakladateľov pripomína oveľa vlažnejšie ako Česko?

Na Slovensku nikdy vnímanie medzivojnového Československa nebolo také extrémne pozitívne ako v Česku. Zo zakladateľov boli Slováci ochotní akceptovať Štefánika, lebo to bol Slovák a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Československo

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie