Denník N

„Bezúhonný občan“ Mazurek žaluje svojho kamaráta z detstva za spomienky o neonacizme

Milan Mazurek pri pokrikovaní na moslimskú rodinu. zdroj: video Tomáša Rafu
Milan Mazurek pri pokrikovaní na moslimskú rodinu. zdroj: video Tomáša Rafu

Milan Mazurek podal žalobu takmer rok a pol po rozhovore Martina Čupku v Denníku N, v ktorom ho označil okrem iného za obhajcu tretej ríše a človeka, ktorý sympatizoval s názormi, že Cigáni sú paraziti.

Poslanec strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Milan Mazurek sa označuje v žalobe za verejne činnú osobnosť a bezúhonného občana dodržiavajúceho právne predpisy.

Dotkol sa ho rozhovor v Denníku N s titulkom Mazurekov kamarát z detstva: Chválil Hitlera, Wehrmacht boli podľa neho super chlapi s Martinom Čupkom, s ktorým spolu vyrastali a ktorý po rokoch prehovoril o tom, aký Mazurek v skutočnosti je.

Od Čupku žiada poslanec, aby mu doporučene poslal list, v ktorom sa mu ospravedlní, a náhradu trov (detaily žaloby na konci textu).

Čupka: Chce ma umlčať

Milan Mazurek pocítil ujmu na „cti, vážnosti a dôstojnosti“, keď si prečítal v apríli minulého roku podľa neho nepravdivé slová svojho bývalého kamaráta, s ktorým vyrastal v Spišskej Belej. Tvrdí, že Čupka ho vykreslil „v podstate“ ako človeka bez morálnych zásad.

„… Stále dookola obhajoval tretiu ríšu. Sympatizoval s názormi, že Cigáni sú paraziti, treba s nimi urobiť poriadok, Wehrmacht boli super chlapi, odvážni mladí ľudia, išli do prvých radov, aj keď prehrávali vojnu, nebáli sa…,“ povedal Čupka v rozhovore, keď sa pokúsil vysvetliť svoje predošlé slová o tom, že Mazurek velebil Hitlera.

Kotlebovho poslanca najskôr verejne konfrontoval na diskusii občianskej iniciatívy Zabudnuté Slovensko, keď sa s mikrofónom postavil v kultúrnom dome spolovice zaplnenom kotlebovcami.

Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. foto - RTVS
Sála v Kežmarku bola pri vystúpení Martina Čupku plná ľudí, veľkú časť publika tvorili prívrženci Kotlebu. Foto – rtvs

Martina Čupku žaloba neprekvapila. Výzva, aby sa Mazurekovi ospravedlnil, mu prišla už predtým, ale nereagoval.

„Stojím si za tým, čo som v rozhovore povedal. Milan Mazurek ma žaluje preto, aby ma umlčal a spochybnil moje svedectvo proti nemu v prípade hanobenia rasy v rádiu Frontinus. Ctihodný občan. Treba si pozrieť video spred bratislavskej hlavnej stanice. Nekričal na dvojmetrového chlapa, ale na ženu s kočíkom,“ reagoval Čupka na žalobu.

Vyratúva tak Mazurekove ďalšie previnenia: mal rasistické reči v rádiu Frontinus, za čo mu dal súd neprávoplatne pokutu 5000 eur a rádiu 15-tisíc; a v Bratislave pred hlavnou stanicou útočil na moslimskú rodinu.

Martin Čupka svedčil v procese proti Mazurekovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie