Denník N

Súd definitívne oslobodil Číža v kauze podvodu v Glance House, podľa Lipšica ho chcela zničiť mafia

Róbert Číž so svojím obhajcom Danielom Lipšicom. Foto N - Monika Tódová
Róbert Číž so svojím obhajcom Danielom Lipšicom. Foto N – Monika Tódová

Prokurátorka Mária Trstenská necíti potrebu vyjadriť sa k tomu, prečo poriadne nevyšetrovala Mariana Kočnera.

Róbert Číž ani jeho manželka nespáchali v kauze Glance House podvod. Definitívne to potvrdil Krajský súd v Bratislave, senátu predsedal sudca Peter Šamko.

V časti, kde bol Číž obvinený z krivého obvinenia, však súd vrátil vec Okresnému súdu na nové konanie. Ide o prípad, kde Číž vo výsluchu uviedol, že mu Jana Šlachtová podpísala jeden dokument v deň, keď bola na dovolenke v Južnej Amerike. Číž hovorí, že si dátum pomýlil nevedome, lebo bol chorý.

Obžalobu na Číža podávala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Mária Trstenská. Číž od začiatku v kauze hovorí, že sa ho snažila zničiť kočnerovská mafia a Trstenská konala v jej prospech.

Prokurátorka dozorovala aj kauzu vážnych daňových podozrení Mariana Kočnera na Donovaloch a uzavrela ju s tým, že skutok sa nestal. Až keď jej špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zobral spis, nový prokurátor Maroš Žilinka Kočnera obvinil.

Trstenská nevidí dôvod vyjadrovať sa k tomu, prečo takto postupovala: „Prosím vás, obráťte sa so všetkými otázkami na hovorkyňu.“

To Denník N urobil už minulý týždeň a Trstenská potvrdila, že otázky dostala. Prečo neodpovedala? „Necítila som potrebu,“ povedala vo štvrtok.

Trstenská tvrdí, že s Kočnerom sa osobne nepozná. „Viem, že bol kandidátom na primátora, nemala som s ním nikdy žiadne bližšie vzťahy.“

Počas toho, ako sa Trstenskej novinári pýtali na Kočnera, sa snažila kúpiť si kávu v automate. „Nemáte drobné?“ opýtala sa v istej chvíli namiesto odpovedania.

Video: Prokurátorka Trstenská: Nemáte drobné?

Ešte Okresný súd napomínal Trstenskú, aby na súde nevystupovala v prospech Kočnera.

Číž nie je s rozhodnutím súdu spokojný. „Na jednej strane som rád, že konečne skončila kauza Glance House, ale je mi jasné, že táto kočnerovská chobotnica pokračuje ďalej.“

Číž tvrdí, že 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie