Denník N

Keď mal 15, súper si kúpil rozhodcov. Teraz pomohol polícii odstaviť od futbalu desiatky podvodníkov

Jakub Čavoj zo SFZ, ktorý pracoval na dvoch závažných kauzách. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jakub Čavoj zo SFZ, ktorý pracoval na dvoch závažných kauzách. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jakub Čavoj (28)

pracuje na Slovenskom futbalovom zväze ako asistent oddelenia integrity futbalu. Vyštudoval Akadémiu policajného zboru v Bratislave, odbor bezpečnostno-právne služby vo verejnej správe. Na SFZ pracuje od roku 2016. V minulosti bol futbalovým hráčom aj trénerom mládeže.

Koľko korupčníkov už zväz potrestal?

V posledných rokoch sme sa venovali hlavne prevencii, teraz vyšli na verejnosť prvé veľké kauzy od tej v Dunajskej Strede. Malo alebo momentálne má pozastavenú činnosť v súvislosti s manipuláciami futbalových zápasov 14 hráčov a jeden tréner. Dvanásť hráčov už disciplinárna komisia SFZ potrestala zákazom činnosti. Bude sa ešte riešiť 20 rozhodcov a funkcionárov zo stredného Slovenska. Dokopy malo pozastavenú činnosť 35 ľudí a prebiehajú aj ďalšie vyšetrovania.

Bojovalo sa proti korupcii vo futbale v takejto miere aj pred vznikom vášho oddelenia?

Vzniklo v roku 2011 z iniciatívy Európskej futbalovej únie (UEFA). Najväčšou kauzou bolo odhalenie hráčov Dunajskej Stredy v roku 2013 a riešili sa aj podnety z iných zápasov. No keď nemáte dosť dôkazov, verejnosť sa o ničom nedozvie. Teraz sme už mali dosť relevantných dôkazov, aby sme vinníkov vedeli usvedčiť a vyvodiť z toho závery.

Kto všetko vie o tom, že riešite nejaký prípad?

Zväzové oddelenie integrity, a ak je to relevantné, prípad odovzdáme Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Vedenie zväzu sa o tom dozvie až tesne pred zverejnením, aby jeho členovia vedeli reagovať. Do vyšetrovania však nevstupujú.

Mnohým ľuďom stúpate na otlaky – necítite tlak na svoju prácu?

Na zväz som prišiel rovno zo školy, nepracoval som v žiadnom klube. Nemám žiadne kontakty vo futbalovom hnutí, nemám byť prečo zaujatý. Celý život som bol poctivý, žiadne tlaky necítim. Ak by sa mi niekto z vyšších miest snažil naznačiť, aby som niečo zamietol pod koberec, nechcel by som v tejto práci pokračovať, som zásadový. Stalo sa, že nám niekto volal, ale nikdy nikto nepovedal, aby sme sa nejakým podnetom alebo prípadom nezaoberali. Skôr sa len informovali, čo sa dá robiť a ako pomôcť svojmu hráčovi.

Moja zásadovosť súvisí s tým, že som manipulovanie zápasov zažil na vlastnej koži, čo ma dosť ovplyvnilo. Vďaka tomu beriem rovnako podnet z dedinského futbalu aj z najvyššej súťaže.

O čo išlo?

Bol som starší žiak a celú sezónu sme hrali o postup do vyššej súťaže. Náš priamy konkurent sa celú sezónu snažil ovplyvňovať súperov. Prišiel vzájomný zápas a mal ho pískať rozhodca, ktorý bol ich bývalým hráčom. Požadovali sme zmenu, sľúbili nám rozhodcu z vyššej súťaže, no prišli tí istí rozhodcovia, ktorí sa nášmu súperovi snažili pomáhať celú sezónu.

Podávali sme protesty, rozmýšľali sme nad medializáciou. Vec sa však ďalej neriešila, pretože sme remizovali 1:1 a postúpili sme my. Pachuť však zostala. Bol to môj prvý zápas, v ktorom sa hralo o niečo dôležité, a hneď som zažil také tlaky…

Hráčov vzdelávate, ako sa vyhnúť ovplyvňovaniu zápasov a korupcii, vyškolili ste ich už viac ako 2-tisíc. Už ste vďaka tomu niečo odhalili?

Áno, napríklad sa nám ozval Matúš Macík v medializovanom prípade, keď išlo o zápas Ružomberok – Trnava. Veríme, že vďaka takémuto zvyšovaniu povedomia sa budú hráči ozývať častejšie. Ale ozval sa aj 15-ročný chlapec a jeho prípad sa následne začal reálne vyšetrovať.

Videli ste sa v tom chlapcovi?

Vedel som sa doňho vcítiť. Vo veku dieťaťa ste konfrontovaný vecou dospelého človeka a neviete, ako reagovať, nemáte právne vzdelanie. Zároveň cítite nespravodlivosť, snažíte sa a zrazu vypadnete z ligy, lebo sa na tom dohodli tréneri alebo rozhodcovia.

Čo futbalistom na školeniach hovoríte?

Že rýchlo zarobené peniaze za manipulácie im zničia kariéru a život. Upozorňujem ich na predpisy, že si nemôžu staviť na svoje zápasy a zápasy svojej ligy. Varujem ich, že manipulácia zápasov je závažný problém, môžu stretnúť nebezpečných ľudí. Upozorňujem ich, akými technikami ich môžu zlákať. Pripravujem ich na to, čo sa môže stať, aby sa potom správne rozhodli. Korupciu potom môžu nahlásiť anonymne; pre nás je najdôležitejšia relevantnosť informácie a je nám jedno, či nám ju poskytne trávnikár, kapitán mužstva alebo divák.

Nemáte skúsenosť, že Slováci vnímajú korupciu ako bežnú súčasť života?

Také niečo nechcem povedať, ale reči v podobnom zmysle počúvame stále. My môžeme zasiahnuť, až keď sú dôkazy. A to, že niekto zle píska zápas, neznamená, že je podplatený – tento mýtus sa snažíme vyvracať. Zároveň však netvrdíme, že korupcia neexistuje. Vždy je na rečiach kúsok pravdy.

Berú teda Slováci korupciu ako niečo, čo k nám patrí?

Staršie ročníky hovoria, že ide o zvyk z minulosti, akési poďakovanie, ťažko sa s tým bojuje. Prostredie je momentálne také, že potenciálni oznamovatelia sami seba vnímajú ako bonzákov, tak radšej zostanú ticho. Tiež sa hovorí, že bez korupcie sa nedá postúpiť do vyššej súťaže, a niektorí tvrdia, že to tak aj funguje, ale takéto tvrdenia nemožno generalizovať. Nemyslím si, že je to bežná vlastnosť Slovákov, vidno ju aj inde. Ľudia sa prispôsobia, povedia si, že bez korupcie sa nedá žiť, aj keď podľa mňa to nie je pravda.

Šuškalo sa, že Trnava si k titulu zo sezóny 2017/18 pomohla korupciou. Médiá o podozreniach informovali, klub ich odmietol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie