Denník N

Danko túži ísť po ruskej dume aj do amerického kongresu, termín mu však nedali

Andrej Danko a Kongres Spojených štátov. foto N – Tomáš Benedikovič a tasr/ap
Andrej Danko a Kongres Spojených štátov. foto N – Tomáš Benedikovič a tasr/ap

Predseda parlamentu Andrej Danko má otvorené dvere do Moskvy, do Washingtonu zatiaľ nie.

Keď sa Robert Fico v novembri 2013 vo Washingtone stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom, vtedajšou návštevou sa chválil ešte o pol roka neskôr v predvolebnom klipe. „Opäť sa potvrdzuje, že sme dôveryhodná krajina. Čiže pripísal by som dnešnú pracovnú cestu v Spojených štátoch našej dôveryhodnosti,“ vravel spokojný Fico po stretnutí.

O niečo podobné sa v súčasnosti snaží aj predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Rád by mal stretnutie na pôde amerického kongresu.

Podľa informácií Denníka N sa chcel stretnúť s predsedom (takzvaným speakerom) dolnej komory parlamentu, zvanej Snemovňa reprezentantov. Ním je známy republikán Paul Ryan, ktorý v roku 2012 kandidoval aj na amerického viceprezidenta ako súčasť tímu Mitta Romneyho.

Tento plán však Dankovi nevychádza. Oficiálny dôvod? Nepodarilo sa nájsť vhodný termín.

Predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan (vpravo) na fotke z roku 2017 s viceprezidentom Mikeom Penceom. Foto – FB Speaker Paul Ryan

Šance sa znižujú

Danko na otázky ohľadom svojej cesty nereagoval. Jeho zámer navštíviť kongres však potvrdil Denníku N aj štátny tajomník ministerstva zahraničia František Ružička (Smer). „Vieme o tomto zámere. Vedú sa rokovania s predstaviteľmi amerického Kongresu a hľadá sa vhodný termín,“ povedal Ružička.

Dankova návšteva je podľa neho stále reálna, všetko je vraj len otázka nájdenia vhodného času, ktorý bude vyhovovať obom stranám. „Komunikácia beží, či už na úrovni administratívy, alebo na úrovni parlamentu,“ vraví Ružička.

V skutočnosti sa však Dankove šance stretnúť sa so šéfom dolnej komory každým dňom znižujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie