Denník N

Dávate šancu mladým, tvrdí český novinár. Slováci sú jasný favorit a nebude prekvapenie, keď v Trnave zdolajú Čechov

Marek Hamšík. Foto - archív TASR
Marek Hamšík. Foto – archív TASR

Pred desiatimi či pätnástimi rokmi patrila česká futbalová reprezentácia k najlepším tímom v Európe. Na Eure 2004 sa s pekným futbalom dostala až do semifinále.

Skvelú generáciu okolo Pavla Nedvěda, Tomáša Rosického, Jana Kollera, Milana Baroša či Petra Čecha však nedokázala nahradiť ďalšia.

Aj keď sa Česi v tejto dekáde prebojovali na oboje majstrovstvá Európy (v roku 2008 aj 2012), slovenský tím disponuje kvalitatívne lepšími hráčmi so skúsenosťami z európskych veľkoklubov. Česi nemajú hráča Hamšíkovho formátu.

V kvalifikácii o postup na Euro 2008 sa Slovensko a Česko stretli dvakrát a oba zápasy vyhralo Česko pomerne jednoznačne 3:0 a 3:1.

Reportér českého denníka MF Dnes David Čermák pre Denník N hovorí: „Samozrejme, že nie všetko sa dá ovplyvniť. Súčasná generácia je asi naozaj slabšia ako tá okolo Nedvěda, Poborského a neskôr Rosického či Čecha. Veľa vecí však môžeme dohnať koncepciou a výchovou, a to Česko roky zanedbávalo. Preto sú teraz Slováci na reprezentačnej úrovni vyššie a do zápasu proti nám idú ako jasný favorit.“

Slovensko v sobotu poobede nastúpi proti Čechom v Lige národov a ak chce reálne zabojovať o prvé miesto a postup do prvej divízie, musí vzhľadom na šesť bodov Ukrajiny vyhrať.

Foto – uefa.com

Ján Kozák má vo svojom kádri lepších hráčov ako jeho český kolega Jaroslav Šilhavý, ktorý sa novým trénerom Česka stal iba pred pár týždňami po vyhodení Karla Jarolíma. Najznámejším českým futbalistom je zrejme mladý útočník AS Rím Patrik Schick, v ostatných formáciách má však kvalitatívnu prevahu Slovensko.

Nová česká generácia nedosahuje úroveň predošlých a ukazuje sa to aj vo výsledkoch na medzinárodnej úrovni, vrátane neúspešnej kvalifikácie na letný svetový šampionát, na ktorý nepostúpilo ani Slovensko. Česi si uvedomujú, že majú problém s výchovou a zapracovaním mladých hráčov.

V tomto ich Slovensko v posledných rokoch jednoznačne predbehlo. Hoci Hamšík s Martinom Škrtelom už majú po tridsiatke, pevnou súčasťou slovenskej reprezentácie sú aj mladší hráči ako Milan Škriniar, Stanislav Lobotka, Martin Dúbravka či Ondrej Duda s potenciálom ich plnohodnotne nahradiť.

Keď však po Eure 2016 skončil napríklad Tomáš Rosický, Česi jeho nástupcu nenašli a doteraz s tým majú problém.

Priveľa cudzincov

Ak si porovnáme ligové súťaže, česká je takmer vo všetkých hľadiskách lepšia, predovšetkým z finančného. Pražské kluby Slavia a Sparta aj Viktoria Plzeň majú väčšie rozpočty ako najväčšie slovenské kluby, spomedzi ktorých si môže drahších zahraničných hráčov dovoliť iba Slovan Bratislava.

To sa však zmenilo aj na slabinu – keďže trebárs Sparta Praha nakupuje drahších cudzincov, najtalentovanejší českí hráči nedostávajú priestor. Bývalý tréner Karel Jarolím sa pred začiatkom Ligy národov sťažoval, že Sparta vytvára skôr základy pre rumunskú reprezentáciu: narážal tak na štyroch Rumunov v jej kádri, vrátane Nicolaea Stanciua.

Čermák vysvetľuje: „Top tímy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie