Denník N

Šéf tibetskej exilovej vlády: Pokojne obchodujte s Čínou, ale nezabúdajte na svoje hodnoty

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Lobsang Sangay sa narodil v Indii, študoval v USA a nikdy nebol v Tibete. Už sedem rokov je šéfom tibetskej exilovej vlády. Presadzuje autonómiu Tibetu v rámci Číny a verí, že sa to podarí v blízkej budúcnosti.

Nenarodili ste sa v Tibete, nikdy ste tam neboli, no aj napriek tomu ste jeho najdôležitejším politickým predstaviteľom. Čo vás motivovalo k tomu, aby ste kandidovali za predsedu exilovej vlády?

Moji rodičia utiekli z Tibetu v roku 1959, spolu s dalajlámom. Narodil som sa do chudobnej rodiny v malej dedinke, mali sme polhektárový pozemok, zopár kráv a sliepok. Keď počúvate príbehy rodičov a staršej generácie o tom, ako prišli o svoju krajinu a domov, zanechá to vo vás dojem. Aj v školách pre tibetských utečencov vám hovoria, aby ste bojovali za slobodu.

Po tom, čo som vyštudoval univerzitu v Dillí a Harvard, som šestnásť rokov pracoval v USA a časom som sa rozhodol, že chcem pomôcť Tibetu.

Takže ste v roku 2011 kandidovali vo voľbách.

Nikto neveril, že mám šancu vyhrať, ani moja vlastná matka a ani ja. Ostatní kandidáti mali obrovské skúsenosti, boli medzi nimi bývalý premiér aj predseda parlamentu. Ja som bol najmladší, nemal som žiadne skúsenosti s politikou, ale veril som v demokraciu a začal som sa stretávať s ľuďmi. Nakoniec som v prvom kole získal najviac hlasov a v druhom som vyhral.

Zrejme pomohlo aj to, že som bol jediný, kto v tom čase nebol súčasťou establišmentu, a možno aj to, že som študoval v USA.

Odkedy ste sa stali predsedom, pohlo sa niečo? V akom stave sú momentálne vaše snahy o to, aby Tibet získal autonómiu?

Už v roku 2011 bol vplyv Číny veľmi veľký. Postupne naberá na sile. Keď som po svojom nástupe navštevoval rôzne štáty, cítil som, že niektorí lídri sa vyhýbajú tomu, aby sa so mnou stretli. Niekedy som mal dohodnuté stretnutie napríklad s predsedom parlamentu, no to sa nakoniec zrušilo.

Dnes neexistuje žiadny formálny dialóg medzi vyslancami dalajlámu a zástupcami čínskej vlády. V minulosti bolo deväť kôl rozhovorov, teraz žiadny neprebieha. My dúfame a veríme, že čínski lídri budú dostatočne odvážni a rozhľadení a rozhodnú sa riešiť otázku Tibetu.

My presadzujeme nenásilie, máme záujem o dialóg a o autonómiu v súlade s čínskymi zákonmi. Myslím, že to je veľmi rozumná požiadavka. To, že s tým čínska vláda nesúhlasí, ukazuje veľmi hlboko zakorenenú nedôveru a neistotu. Chcú mať absolútnu kontrolu nad Tibetom. Len jeden príklad: pre obyvateľov Tibetu je veľmi náročné získať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie