Denník N

Banksyho umelecký trik a ekonomický experiment

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Keď Banksy už ako slávny umelec predával svoje obrazy anonymne a za mizerné ceny, kúpil si ich málokto. Keď k inému dielu dodal senzačný príbeh, jeho už tak obrovská cena ešte vyskočí.

Na základe vlastných experimentov ako aj experimentov ľudí, ktorí sa zaoberajú jeho prácou, by slávny umelec známy pod menom Banksy mohol napísať ekonomickú dizertáciu o finančnej hodnote umenia. Keď to trochu preženiem, táto nenapísaná štúdia by mohlo byť jeho vrcholným dielom.

Prípad jeho obrazu, na ktorom je zobrazené dievča púšťajúce červený balón v tvare srdca a ktorý minulý víkend zaujal médiá po celom svete, bol len posledným príspevkom Banksyho k empirickému štúdiu hodnoty umenia.

Umelcov posledný trik, keď sa obraz hneď po tom, čo ho v aukcii predali za milión libier, vďaka skartovačke umiestnenej v ráme obrazu „sám“ zničil, otestoval povahu dopytu na trhu s umeleckými dielami. Je pravdepodobné, že šikovná čiastočná deštrukcia diela (dolná časť obrazu s dievčaťom teraz pekne visí z rámu narezaná na úzke pásiky, kým balón zostal stále v ráme) len zvýši jeho hodnotu, pretože celá akcia sa odohrala verejne a medzi ľuďmi na aukcii vyvolala šokované reakcie, ktoré dokonca zostali uchované na videozázname.

Dnes poznáme aukčnú cenu pred skartáciou a pravdepodobne už čoskoro spoznáme aj vyššiu cenu, ktorú toto dielo získalo po dražbe. Zistíme, aká je trhová hodnota príbehu za objektom, čo je vždy nesmierne zaujímavé. Toto hodnotenie je dokonca ešte náročnejšie ako ohodnotenie čistej performancie.

Umenie s príbehom a bez neho

Banksy je pravdepodobne jediným umelcom v dejinách, ktorého práce dosiahli taký veľký rozdiel v trhových cenách pohybujúcich sa podľa zdokumentovyných údajov od menej ako nuly po milióny dolárov.

Keď s tým začal, jeho prácu občas ľudia považovali za vandalizmus a hodnotili ju ako každé iné graffiti alebo mu prisúdili negatívnu hodnotu. To sa občas stáva aj v súčasnosti: len minulý mesiac nový majiteľ obchodu v Bristole začal jednu Banksyho ranú prácu pretierať a skončil s tým až po tom, čo mu povedali, čo vlastne ničí. Nakoniec však ľudia začali Banksyho práce dokonca vyrezávať a predávať ich niekedy až za stovky tisíc dolárov. Keď som bol v Palestíne, kde Banksy zanechal viacero diel, počul som príbeh o majiteľovi jednej budovy, ktorý tým získal viac peňazí, ako keby dom predal.

Pred piatimi rokmi si Banksy na jeden deň otvoril stánok v newyorskom Central parku, kde jeho podpísané originály, za ktoré by v aukcii utŕžil desiatky tisíc dolárov, predával jeden znudený starček po 60 dolárov. Po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie