Denník N

Politik z nemeckej SPD: Najväčší problém Nemecka sú rozdiely medzi chudobnými a bohatými

Richard Kaniewski pôsobí v drážďanskej pobočke SPD. Foto - FB R.K.
Richard Kaniewski pôsobí v drážďanskej pobočke SPD. Foto – FB R.K.

Richard Kaniewski (33) žije v Drážďanoch, kde päť rokov pôsobil v mestskej rade a mal na starosti sociálnu a integračnú politiku. Momentálne predsedá miestnej pobočke SPD a pracuje na krajinskom ministerstve sociálnych vecí Saska.

Ako politik SPD hovoríte o sociálnej politike a solidarite. Pôsobíte v Drážďanoch, hlavnom meste Saska, ktoré v posledných mesiacoch zasiahli problémy s extrémistami. Tí tam navyše nie sú žiadnou novinkou. Kedy sa podľa Vás stala chyba a kto je za ňu zodpovedný?

Problém v Sasku aj vo východnom Nemecku je, že už dlhší čas bojujeme s pravicovým extrémizmom. Vlastne to trvá od politického prevratu v 1990. Najväčší problém bol, že sa konzervatívna strana CDU v Sasku dlho tejto téme vôbec nevenovala. Vtedy malo Sasko predsedu vlády, ktorý povedal, že tento spolkový štát je voči pravicovému extrémizmu imúnny. Keď si niekto myslí toto, samozrejme, že nemusí voči pravicovým extrémistom robiť nič. Veľa strán, aj SPD, z ktorej pochádzam, poukazovalo na to, že sa v Sasku musí viac propagovať demokracia, otvorenosť. To sa nám podarilo v roku 2004 s programom Otvorené Sasko (Weltoffenes Sachsen, pozn. red.). Treba povedať, že sa pravicoví extrémisti a pravicoví populisti v Sasku príliš dlho cítili dobre, pričom sa voči nim nevyvodili žiadne dôsledky.

Prečo sa však takáto vážna vec podcenila?

Myslím si, že to ľavicové strany nepodceňovali, skôr CDU. Lebo to nesedí do jej konceptu. Je to predsa konzervatívna strana, ktorá dlho nepriznávala, že takéto problémy vôbec existujú. Keď niekto zatvára oči pred problémom, tak pre neho neexistuje. Ťažko povedať, prečo sa to podcenilo. Ale je isté, že to mnohí videli, ale napriek tomu sa nespravilo nič.

SPD je však momentálne jedna z dvoch vládnych strán v Sasku. Mohli ste vyvíjať tlak.

SPD je v Sasku veľmi slabá.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie