Denník N

Učitelia na bystrickej univerzite podpisujú kvôli Dankovi protestné vyhlásenie

Andrej Danko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na protest proti utajeniu rigoróznej práce Andreja Danka vznikla na Univerzite Mateja Bela iniciatíva nespokojných pedagógov. Pod vyhlásenie, ktorým odsúdia neetické praktiky, zbierajú podpisy. Ďalšia petícia je na internete.

Prípad titulu šéfa parlamentu a predsedu SNS Andreja Danka rozdelil Univerzitu Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici na dva tábory. Na pedagógov, ktorí súhlasia s utajením rigoróznej práce Danka, za ktorú mu na Právnickej fakulte v roku 2000 udelili titul doktora práv, a učiteľov, ktorí sú proti takémuto postupu.

Nespokojní spísali protestné vyhlásenie a na škole rozbehli podpisovú akciu.

„Vyhlásením sa chceme dištancovať od neetických akademických praktík, vrátane utajovania záverečných prác. Aj najvyšší ústavní činitelia by sa mali k svojim prácam postaviť čelom a nie ich utajovať, a tak znižovať renomé vysokého školstva,“ povedal Denníku N jeden z iniciátorov protestného vyhlásenia Martin Djovčoš, ktorý pôsobí na Katedre anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty UMB.

Protestné vyhlásenie rozoslali na všetkých šesť fakúlt UMB. Podpisy od kolegov zbierajú do pondelka a potom zverejnia celé vyhlásenie.

Podpisy podľa Djovčoša pribúdajú, v piatok na poludnie ich už mali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie