Denník N

Štyri otázky Petrovi, ktorého nadchlo video študentky Lívie o multikultúre

Video so študentkou Líviou, ktoré reaguje na reklamu na vodku, sa stalo hitom sociálnych sietí. Reprofoto – YouTube
Video so študentkou Líviou, ktoré reaguje na reklamu na vodku, sa stalo hitom sociálnych sietí. Reprofoto – YouTube

Vulgárne sa vyjadrovať o stredoškoláčke za jej slová o multikulturalizme je nemiestne. Rovnako aj zverejňovanie jej osobných údajov či volanie po policajnom stíhaní. O Líviinom videu sa dá diskutovať aj inak.

Dvadsiatnik Peter bude pre účely tohto článku fiktívnym používateľom Facebooku. Podobne ako tisícom ďalších, aj jemu sa páčilo video so stredoškoláčkou Líviou, ktoré sa masovo šírilo sociálnymi sieťami. Hlavná postava sa mu zdá byť sympatická, vzdelaná a presvedčivá.

Stredoškoláčka Lívia nakrútila video ako reakciu na provokatívnu reklamu na vodku Absolut. V tej vystupuje Slovenka, ktorej otec pochádza z Konga. Lívia označuje reklamu za príklad „neomarxistickej propagandy“. Rozpráva, ako multikulturalizmus rozvrátil západoeurópske štáty, a mobilizuje Slovákov, aby sa proti tejto hrozbe postavili. „Máme vraha na dosah, ak nezasiahneme, zasiahne on nás,“ zakončí emotívne príhovor.

Peter Líviu nepozná, nemôže vedieť, ako a prečo jej video vzniklo. S jeho obsahom však súhlasí a šíri ho medzi kamarátmi na Facebooku. Líviu vníma ako hrdinku, ktorá sa nebojí povedať pravdu.

O Petrovi však zároveň vieme, že nepatrí medzi sfanatizovaných „vlastencov“, s ktorými debata nemá zmysel. Rád diskutuje a dokáže sa zamyslieť nad tvrdením druhej strany. Neznížme sa k tomu, aby sme Líviu a priori zhadzovali, vulgárne urážali. Lepšie je položiť nasledovné otázky:

1. Peter, čo je podľa teba hlavný problém Slovenska?

Ak Peter pracuje napríklad ako robotník vo fabrike na Považí, možno bude hovoriť o nízkych platoch, ktoré nezodpovedajú vyhláseniam vlády, ako sa krajine úžasne darí. Ak žije v Košiciach, môže si spomenúť na nedokončenú diaľnicu, ktorú Robert Fico sľuboval do roku 2010.

Alebo povie, že ho trápi niečo, čo by sa dalo označiť za príklad nedostatočne fungujúceho štátu – či už v zdravotníctve, školstve, polícii, sociálnej oblasti, podnikateľskom prostredí, doprave, alebo vo vymáhateľnosti práva. Je len malá pravdepodobnosť, že by Petrov život zásadne ovplyvňovali migranti z iných kultúr.

2. Ktorého z týchto problémov sa dotýka Líviino video?

Odpovedz si sám, Peter. Asi tušíš, že za to, že nám na Slovensku pravidelne zlyháva štát, nemôžu iné kultúry.

3. Aké máš dôkazy, že Lívia hovorí pravdu?

Začnime reklamou na vodku Absolut. Za ňou stojí distribútor liehovín, ktorého cieľom je generovať zisk. Reklamou dosiahol to, že sa o jeho výrobku rozpráva. Ako Lívia prišla na to, že marketing súkromnej firmy je súčasť propagandy, dokonca neomarixistickej?

Ďalej: Lívia tvrdí, že „médiá propagujúce multikultúru vytvárajú falošnú verziu sveta“. Ktoré médiá? Ako často vidíš v televíznych novinách alebo na spravodajských weboch príspevky o multikulturalizme? V skutočnosti sa sústreďujú na iné témy. Napríklad na tie, ktoré sme si rozobrali v bode číslo 1.

Lívia následne varuje, že „Slovensko stojí pred dôležitou otázkou otvoriť svoje brány multikutúre“. Tvrdí, že jej niekto multikultúru vnucuje. Ale kto vlastne?

Po prvé: Slovensko bolo multikultúrne vždy – žijú tu Maďari, Rómovia, Česi, Rusíni, Gorali… Po druhé: Lívia zjavne naráža na migrantov z moslimských krajín – chystá však niekto ich masové prijímanie?

Pred poslednými voľbami sa politici predbiehali v tom, kto moslimov hlasnejšie odmietne. Premiér Fico s ministrom vnútra Kaliňákom stavali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie