Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Maďaroch žijúcich na západe Ukrajiny, ktorých Viktor Orbán využíva pre svoje aj Putinove záujmy

Viktor Orbán. Foto – TASR
Viktor Orbán. Foto – TASR

Z tejto reportáže denníka New York Times z oblasti Zakarpatska na západe Ukrajiny, kde žije 150-tisíc Maďarov, mrazí.

Reportáž sa začína opisom návštevy maďarskej štátnej opery v mestečku Berehovo neďaleko maďarských hraníc. Do amfiteátra prišlo tritisíc ľudí a zbor opery zaspieval na záver dve hymny – ukrajinskú a maďarskú. Reportéra NYT Andrewa Higginsa zarazilo, že pri ukrajinskej hymne publikom mlčalo, ale maďarskú spievalo nahlas, hoci išlo o hymnu cudzieho štátu.

Ukrajina a Maďarsko sa nedávno dostali do konfliktu, lebo maďarský premiér Viktor Orbán ponúka ukrajinským občanom maďarskej národnosti maďarské pasy (teda pasy EÚ). Ukrajinská prokuratúra začala v tejto veci vyšetrovanie pre podozrenie z velezrady a ukrajinské ministerstvo zahraničia vyhostilo maďarského konzula v Berehove.

Vyšetrovanie sa začalo okrem iného aj na základe videa, ako si ukrajinskí občania v Berehove slávnostne preberajú maďarské pasy na maďarskom konzuláte a konzul ich varuje, aby vlastníctvo pasu neprezradili ukrajinským úradom (dvojaké občianstvo je na Ukrajine zakázané podobne ako na Slovensku).

Rozdávanie pasov Maďarom žijúcim v susedných štátoch je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie