Denník N

Garri Kasparov: Staviam na to, že Putin skončí skôr než jeho šesťročné obdobie

Garri Kasparov. Foto – TASR
Garri Kasparov. Foto – TASR

„Radšej budem slobodný a zdravý, než chorý a vo väzení,“ hovorí bývalý majster sveta v šachu a Putinov kritik o svojom exile v New Yorku.

„Vaša bezplatná apka na mobile hrá šach lepšie než Deep Blue,“ rozpráva legendárny šachový veľmajster Garri Kasparov. Aj po odchode z Ruska je stále zanieteným kritikom Putinovho režimu. Rozprávali sme sa s ním na otvorení nových kancelárií antivírusovej spoločnosti Avast v Brne, ktoré majú byť českou verziou Silicon Valley.

Naposledy, keď sme sa s vami rozprávali v Bratislave, ste ešte žili v Rusku. To ste vymenili za exil v New Yorku.

To bolo už veľmi dávno, pripomínate mi, ako veľmi starnem. (smiech)

To my všetci. Neboli ste od odchodu do Ameriky vôbec v Rusku?

Už je to vyše päť rokov. Exil je exil, takže nejdete späť, je to jednosmerný lístok. Nič ma neláka vrátiť sa. Ak mám pomáhať svojej krajine, radšej to budem robiť slobodný a zdravý, než chorý a vo väzení.

Tam ste sa skutočne ocitli na pár dní vo väzení.

Považujem to však len za také malé incidenty, pretože keď ma zatkli a zbili, to ešte boli takzvané vegetariánske časy. Vtedy ste za opozičný aktivizmus dostali od päť do desať dní – teraz by som mohol dostať pokojne desať rokov. Z New Yorku stále veľa cestujem po celom svete, ale vyhýbam sa istým krajinám, kde si nie som istý, že mám zaručené bezpečie, a vláda by tam mohla byť príliš priateľská voči Putinovmu režimu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Rozhovory

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie