Denník N

Britská stand-up komička Kate Smurthwaite: Najviac hejtov dostávam za feminizmus

Kate Smurthwaite. Foto-www.katesmurthwaite.co.uk
Kate Smurthwaite. Foto-www.katesmurthwaite.co.uk

Kate Smurthwaite prišla na Slovensko rozprávať o vzťahoch s viacerými mužmi naraz. Zakázať partnerovi bozkávať sa s iným človekom je podľa nej rovnako absurdné ako zakázať ísť na plaváreň.

Kate Smurthwaite (42) je britská stand-up komička a aktivistka. Píše aj komédie a scenáre rôznych relácií britskej televízie. Je hovorkyňou a podpredsedníčkou organizácie Abortion Rights UK, ktorá sa venuje ochrane práv žien na prístup k bezpečným interrupciám. Na Slovensko prišla v rámci festivalu Jeden svet.

Zisťovali ste si niečo o Slovensku pred tým, než ste sem prišli na festival Jeden svet?

Trošku. Zo začiatku som toho nevedela o Slovensku skoro nič. Vedela som, že existuje mesto Bratislava, ale nevedela som presne, či je to na Slovensku alebo v Slovinsku. Keď som prijala pozvanie na festival Jeden svet, tak samozrejme, že som si niečo o Bratislave chcela zistiť. Ostávam tu na niekoľko dní, takže som sa hlavne zaujímala, čo sa tu dá zažiť a vidieť.

Nezisťovali ste si nič o politickej situácii na Slovensku?

Mám prehľad o globálnej politike, ale nevyznám sa v jednotlivých krajinách. Ako politická komička mám názor na Palestínu alebo na Rusko, ale detailne slovenskú politiku nesledujem.

Tak vám v krátkosti poviem o jednej téme, ktorá sa týka aj vašich vystúpení a práce. Na Slovensku pred pár mesiacmi pravicoví extrémisti, ktorých máme v parlamente, navrhli zákaz interrupcií. Síce návrh zákona neprešiel, ale politici naprieč politickým spektrom avizovali, že sú ochotní o tejto téme diskutovať a pripraviť iný návrh zákona, ktorý by ten súčasný sprísnil. Myslíte si, že interrupcie by mali byť súčasťou politickej diskusie?

Desať rokov som hovorkyňou organizácie Abortion Rights UK (organizácia, ktorá obhajuje práva žien na prístup k bezpečnej a legálnej interrupcii v Spojenom kráľovstve, pozn. red.), takže tejto téme sa intenzívne venujem. V Spojenom kráľovstve je celkom zaujímavá situácia, pretože súčasťou je aj katolícke Severné Írsko. Írska republika prednedávnom v referende tento prísny zákaz potratov zrušila, avšak v Severnom Írsku sú stále zakázané. Výsledok? Ženy odtiaľ chodia do Británie, ak sa rozhodnú pre potrat. Mimochodom, chodia k nám aj ženy z iných krajín, napríklad zo Španielska, kde majú tiež isté reštrikcie.

Ak by to bolo na mne, urobila by som to ako Kanada. Tam ženy nemajú žiadnu prekážku. Jediné, čo urobia, je, že idú k doktorovi, s ktorým sa porozprávajú a rozhodnú sa. Podľa mňa ambulancia lekára je to správne miesto, kde sa majú robiť rozhodnutia v tejto veci. V parlamentoch sú prevažne muži, ktorí o tom diskutujú a oni robia rozhodnutia. To je pre mňa absolútne smiešne. A títo muži najčastejšie rozprávajú o vhodných a nevhodných dôvodoch pre potrat.

Napríklad, keď je žena znásilnená, tak je pre niektorých kruté zakázať jej interrupciu. Ale neviazaný sex, ktorý sa skončil tehotenstvom, je už podľa nich iná situácia a v takom prípade nemáme žene potrat povoliť. Takže, prvá vec, ktorú si musíme vyjasniť, je, či mám právo rozhodovať o svojom tele, alebo nie. Ak áno, tak všetci musia rešpektovať moje rozhodnutie, aj keď sa im bude zdať hlúpe či nesprávne. O tomto sa diskutuje aj vo Veľkej Británii. Modelka sa rozhodne, že nechce dieťa, pretože chce mať dobrú postavu a chce pokračovať v kariére. Spoločnosť je z takéhoto prístupu zhrozená. Ale keď žena, ktorá je doktorka, má tiež rozbehnutú kariéru, tak v tom prípade to za zlé rozhodnutie nepovažujú a privrú oči. V oboch prípadoch má mať žena právo sa rozhodnúť a my zase nemáme právo jej dôvody súdiť.

Druhým problém obmedzenia interrupcií je, že ubližuje len chudobným ženám. Ja som vzdelaná, mám pas, mám peniaze, mohla by som ísť na potrat kamkoľvek, kde je povolený. Aj keby to bola len jedna jediná krajina na svete a mohla by som ísť hneď teraz. Ale žena, ktorá žije v biede, ktorá nemá prístup k informáciám, ktorá má problémy s drogami, ktorá je v násilnom vzťahu, ktorá má už malé deti, žena, ktorá nemá pas, pretože je utečenka, žena ktorá kvôli istej chorobe nemôže cestovať, tak ony budú postihnuté týmto zákonom, nie ja. Ja som imúnna voči takým zákonom. Jediné, čo tento zákon urobí, je to, že ublíži ženám, ktoré majú existenčné problémy.

Čo je najlepšie pre človeka s existenčnými problémami? Mať dieťa, ktoré nechce? Samozrejme, že nie. Toto len zhorší všetky už existujúce problémy. Takže nie, takéto zákony nikomu nepomôžu, len ublížia skupinám ľudí, ktoré sú najohrozenejšie a majú najslabší hlas v spoločnosti.

Na Slovensku sa veľa ľudí hlási ku kresťanstvu a katolícka cirkev je preto celkom silná. Má cirkev silný vplyv aj vo Veľkej Británii?

Samozrejme, aj v Británii je veľa veriacich ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie