Denník N

Prehliadaní spojenci Kočnera: Hlavné správy, Slobodný vysielač a Vaský s Daňom

Kočnera a Vasky. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kočnera a Vasky. Foto N – Tomáš Benedikovič

Marian Kočner s Petrom Tóthom dokázali ovplyvňovať časť verejnosti vďaka pomoci dezinformačných médií, ktoré doteraz stoja na ich strane.

Pred viac než rokom adresoval Marian Kočner vyhrážky novinárovi Jánovi Kuciakovi. Do telefónu mu povedal, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ hovoril.

Kuciak na to upozornil a viaceré médiá sa ho zastali a pýtali sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), čo na to hovorí.

Úplne inak sa k tomu postavili Hlavné správy, prokremeľský web, ktorý riadi košický podnikateľ Robert Sopko. „Kočner pohrozil presstitútovi z Aktualít: Začnem sa zaujímať o tvojich rodičov a rodinu,“ napísali v titulku.

Čitateľom ďalej priblížili, čo Kočner porozprával o takzvaných mainstreamových novinároch. „Raz príde deň, keď vy, novinári, budete slúžiť občanom a nie politikom,“ citovali ho Hlavné správy.

V súvislosti s Kočnerom sa v posledných týždňoch spomína predovšetkým Peter Tóth, bývalý dôstojník SIS. Podľa svojej výpovede nechával pre Kočnera sledovať vybraných novinárov. Zároveň spolu rozohrávali mediálne hry, ktorých cieľom boli niektorí opoziční politici a ktoré tiež odvádzali pozornosť od káuz Smeru.

Aktivity Kočnera by však nemali taký dosah, nebyť pomoci médií z takzvanej alternatívnej scény, ktoré dokážu byť vplyvné na sociálnych sieťach.

Médiá ako Hlavné správy či Slobodný vysielač pomáhali Kočnerovi a Tóthovi spochybňovať prácu investigatívnych novinárov a relativizovať dosah káuz spojených so Smerom. Kočnera prezentovali ako človeka, ktorý možno „nie je čistý“, ale určite sa ho oplatí počúvať a je dobre informovaný.

Medzi Kočnerových spojencov patrila aj dvojica Martin Daňo a Rudof Vaský. „Vás považujú všetci za bláznov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie