Denník N

Na Univerzite Komenského zmizla rigorózna práca s rovnakým názvom a rozsahom ako Dankova

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rigoróznu prácu s rovnakým názvom a rozsahom, akú mal Andrej Danko, na Univerzite Komenského nevedeli nájsť 17. septembra – pár dní po tom, ako sa šéfa parlamentu na jeho titul JUDr. pýtal Denník N. Na UMB utajili Dankovu prácu expresne. Proti Dankovi budú dva protesty.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je rok 1999 a právnička Emília Shakkour obhajuje na Univerzite Komenského svoju rigoróznu prácu na tému „Verejná správa a jej charakteristické črty“, ktorá má 72 strán. Rigoróznu skúšku zvládne a udelia jej titul JUDr.

O rok neskôr, v júni 2000, skladá rigoróznu skúšku Andrej Danko. Robí ju v Banskej Bystrici na Univerzite Mateja Bela, hoci tiež vyštudoval bratislavské právo. Pred skúšajúcou komisiou Danko obhajuje svoju rigoróznu prácu, ktorá má rovnaký názov ako práca Emílie Shakkour „Verejná správa a jej charakteristické črty“. Zhoduje sa aj počet strán – 72.

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda teraz priznal, že z knižnice Právnickej fakulty sa stratila práca s názvom „Verejná správa a jej charakteristické črty“ z roku 1999. Nie je podľa neho jasné, kedy presne práca zmizla.

Dekan povedal, že naposledy si niekto prácu podľa výpožičkového systému požičal v roku 2011 – vtedy sa ešte vrátila. Odvtedy sa s ňou nič nedialo. Vystopovateľne v knižnici práca nebola 17. septembra 2018. V ten deň si ju niekto vyžiadal. Dekan Burda nepovedal, či vtedy už chýbala v sklade, alebo ju ten, čo o ňu požiadal, nevrátil.

Škola teraz pátra, čo sa stalo. Nie je jasné, kto o prácu žiadal 17. septembra, Denník N to nebol, prácu Shakkour sme hľadali až neskôr.

Otázky od Denníka N na svoj titul doktora práv dostal predseda parlamentu prvýkrát 13. septembra 2018, ktoré ignoroval, a 21. septembra požiadal UMB, aby jeho prácu neukazovala verejnosti.

Dekan Právnickej fakulty UK nechcel kvôli GDPR povedať, kto si zmiznutú prácu objednával. „Mám záujem túto situáciu prešetriť, chcem sa s tými ľuďmi rozprávať.“

Video: Tlačovka dekana Právnickej fakulty UK Eduarda Burdu

„Nám bežne miznú rôzne knihy,“ povedal vyhýbavo dekan na otázku, či sa im už niekedy stratili aj iné záverečné práce.

Či Danko použil rigoróznu prácu Shakkour a či z nej niečo odkopíroval, sa nedá zistiť, keďže zmizla.

Ďalšou prekážkou je aj to, že Danko tú svoju utajuje. Predseda parlamentu trvá na utajení pred verejnosťou aj po výzve rektora UMB Vladimíra Hiadlovského, ktorú podporilo vyše 1700 ľudí.

Zhodný názov a rozsah prác je vidieť v internetových databázach knižníc UKUMB.

Danko o konšpiráciách

Denník N sa skontaktoval s Emíliou Shakkour, ktorá v roku 1973 získala magisterský titul na bratislavskom práve a po rokoch sa rozhodla dorobiť si titul doktora práv.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Eduard Burda

Slovensko

Teraz najčítanejšie