Denník N

S Gatesom začínali na počítačovom krúžku. Zomrel Paul Allen, spoluzakladateľ Microsoftu

Paul Allen (vľavo) zakladal Microsoft s kamarátom Billom Gatesom. Fotka je z roku 1981. Zdroj - Wikipédia/Microsoft
Paul Allen (vľavo) zakladal Microsoft s kamarátom Billom Gatesom. Fotka je z roku 1981. Zdroj – Wikipédia/Microsoft

„Svet osobných počítačov by bez neho neexistoval,“ povedal o priateľovi Bill Gates.

Jeden z kľúčových okamihov jeho života prišiel v novembri 1974. Paul Allen, vtedy 21-ročný mladík, vtrhol na internátnu izbu svojho stredoškolského kamaráta Billa Gatesa a v ruke držal najnovšie vydanie časopisu Popular Electronics.

Na titulnej stránke bol vyobrazený stolový počítač Altair 8800. Vtedy sa takýmto počítačom, ktoré neboli veľké ako skriňa, hovorilo mikropočítače.

„Pozri,“ povedal Allen Gatesovi podľa časopisu New Yorker. „Stane sa to, povedal som ti, že sa to stane. A my to zmeškáme.“

Kým väčšina IT firiem sa zaoberala hardvérovými vylepšeniami, dvaja kamaráti zo Seattlu snívali o tom, že vytvoria softvér pre počítače, ktoré sa čoskoro dostanú do každej domácnosti. Vznik Altairu 8800, ktorý sa dnes považuje za prvý úspešne predávaný domáci počítač, bola ich životná šanca.

Paul Allen presvedčil Gatesa, aby zanechal štúdium na Harvardovej univerzite, a oslovili spoločnosť, ktorá počítač vyvinula. Sľúbili im, že pre ňu vytvoria softvér.

Po ôsmich týždňoch sa im to podarilo, keď upravili existujúci jazyk Basic. Ako neskôr Allen spomínal, na demonštrácii pre firmu (na ktorú Gates nešiel, lebo „vyzeral na 13 rokov“) napísal Print 2+2 a počítač vytlačil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie